Zatopljavaju trgovinski odnosi dviju velesila: Kina obnovila uvoz američke soje

Američki farmeri mogu odahnuti: Kina je ovog tjedna obnovila uvoz američke soje, nakon što je, prethodno, u listopadu o.g. uvoz te žitarice iz SAD-a smanjila za čak 95%, kao odgovor na uvođenje američkih protukineskih carina. Ovaj će potez, vjerojatno, Pekingu pomoći prigodom pregovora s Washingtonom o uzajamnoj trgovini.

Prema podacima američkog Vijeća za izvoz soje, u posljednja 24 sata kineske su tvrtke uvezle između 1,5 milijuna do 2 milijuna tona te žitarice, ključnog izvoznog proizvoda američkih farmera u Kinu. Standardne isporuke počet će već u 1. kvartalu 2019.g.

Još uvijek nije jasno hoće li Kina ukinuti carine na američku soju i ukapljeni prirodni plin (LNG) iz SAD-a. Međutim, vlada može kompenzirati troškove kineskim kupcima. S druge strane ova će vijest najviše obradovati američke farmere Srednjeg zapada, koji su i bili najvjerniji Trumpovi birači i kojima njegova administracija isplaćuje kompenzacije zbog troškova nastalih obustavom izvoza njihovih proizvoda u Kinu. Međutim, među njima je vladala bojazan o tome, do kada će se te kompenzacije isplaćivati tj. hoće li takvu politiku subvencioniranja podržati i neka druga američka administracija.

Podsjećamo: jučer je stigla vijest kako je, najvjerojatnije pod utjecajem bilateralnih, američko-kineskih pregovora (njihovog 3. kruga) koji se vode u Pekingu, kineski energetski div CNCP zamrznuo svoje učešće u velikom iranskom energetskom projektu – eksploataciji plinskog nalazišta „Južni Pars 11“, najvećeg nalazišta toga energenta na svijetu. Ukoliko tu vijest sagledamo u kontekstu ove današnje, postaje jasno kako su se dvojica lidera najjačih gospodarstava svijeta, Donald Trump i Xi Jinping, na nedavno održanom summitu G20 u Buenos Airesu uistinu uspjeli dogovoriti oko pojedinih poteza koji će pomoći relaksirati napete odnose između dviju zemalja i time pridonijeti povoljnijem ozračju za nastavak konkretnih razgovora koji bi morali rezultirati konačnim dogovorom o načinima budućeg vođenja međusobne trgovine. Na tom je summitu, između dvojice državnika dogovoreno kako SAD slijedećih 90 dana neće povećavati carine na kineske proizvode.

TOP VIJEST: Kina popušta pred SAD-om i povlači CNPC iz golemog plinskog projekta u Iranu
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like