Zatresla se zemlja! Najveći sjevernokorejski nuklearni pokus u povijesti

Sjeverna Koreja izvršila je novo nuklearno testiranje zbog čije su snage seizmolozi zabilježili aktivnosti zemljine kore na Korejskom poluotoku.

Epicentar potresa magnitude od 4,8 do 5,3 stupnja Mercallijeve ljestvice bio je upravo u zoni sjevernokorejskog poligona za testiranja atomskog oružja. Seizmološka aktivnost bila je toliko snažna, da su potres osjetili i stanovnici pogranične zone u ruskom Primorju. Ruski seizmolozi iz stanice u Južnom Sahalinsku priopćili su kako se potres dogodio 12 kilometara ispod površine zemlje.

Pjongjang je potvrdio informaciju o testiranjima atomskog oružja, a sjevernokorejska državna televizija je priopćila kako će zemlja nastaviti razvoj svog nuklearnog programa.

Inače, potres je prva zabilježila američka Geološka služba, koja je izjavila da je njegov epicentar bio nedaleko od naselja smještenog 20 kilometara od poligona za nuklearna testiranja Pangiri.

Službeni Seul i Tokio su uvjereni kako je potres rezultat nuklearnih testiranja Sjeverne Koreje, a južnokorejska predsjednica Pak je izjavila, kako ovi događaji svjedoče o „manijakalnom bezumlju“ sjevernokorejskog vođe.

SAD se za sada suzdržao od komentara, ali Bijela kuća će nastaviti pratiti razvoj stanja u suradnji sa svojim regionalnim partnerima, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijeke kuće Ned Price.





Sjeverna Koreja zadovoljna

Sjevernokorejska središnja novinska agencija priopćila je kako je S. Koreja sposobna ojačati svoje balističke rakete nuklearnim glavama, a vlasti su izjavile kako nuklearni testovi nisu prouzročili nikakav negativan učinak za okoliš.

Sjevernokorejsko veleposlanstvo u Moskvi izjavilo je kako su nuklearna testiranja odgovor na američke ugroze i sankcije, i da Pjongjang može proizvoditi „nuklearnih bombi koliko god treba“.
Južnokorejska vlada izjavila je kako se već radi o petom testiranju atomskog oružja njezinog sjevernog susjeda, a za današnje testiranje navode kako je prouzročena eksplozija dosegla snagu od 10 kilotona te da se radi o najvećem sjevernokorejskom testiranju u čitavoj povijesti.
VS UN-a trebalo bi 9. rujna, u večernjim satima, razmotriti najnovije nuklearno testiranje Pjongjanga.
Podsjećamo kako je zadnje testiranje atomskog oružja Sjeverna Koreja izvršila 6. siječnja, a već nakon mjesec dana, preciznije 7. veljače, u Zemljinu orbitu lansirala je i raketu sa svojim satelitom.
Kao odgovor na te korake, VS UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju o proširenju sankcija prema Sjevernoj Koreji.





Pjongjang je tu rezoluciju odbacio, navodeći, kako je lansiranje rakete izvršeno s ciljem mirnodopskog istraživanja svemira, a nuklearno testiranje u interesu „samozaštite od američke agresivne politike“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like