Zaustavljen rat: Armenci se povlače iz okruga oko Karabaha, Rusi čuvaju ključni koridor

Armenija, Azerbajdžan i Rusija sinoć su potpisali sporazum kojim je zaustavljen rat u Nagorno Karabahu. Prekid vatre stupio je na snagu u ponoć.

U samom Nagorno Karabahu linija razdvajanja postaje trenutno stanje na ratištu, dok se Armenija obvezala vratiti općine (njih 7) koje okružuju Nagorno Karabah Azerbajdžanu. Dakle, Armenci zadržavaju glavni grad Nagorno Karabaha Stepanakert, kojem su se opasno približavale azerbajdžanske snage, ali ostaju bez dijela Nagorno Karabaha koji je zauzela azerbajdžanska vojska.

Agdam će biti predan do 20. studenog, Kelbajar do 15. studenog, a Lachin do 1. prosinca, s izuzetkom koridora od 5 kilometara (Stepanakert-Lachin), budući da kroz Lachin prolazi jedina autocesta koja povezuje Nagorno Karabah s Armenijom.

Taj će koridor čuvati oko 2 tisuće ruskih vojnika narednih pet godina, a prisustvo ruskih snaga automatski se produžuje nakon pet godina, ako netko od potpisnica ne zahtijeva drugačije. Putin je izjavio kako je sporazum “u interesu naroda Armenije i Azerbajdžana”.

Azerbajdžan pak dobiva otvoreni tranzit do Nahičevana.





Nahičevan (crveno), ostatak Azerbajdžana (bijelo), izvor. Wikimedia Commons

Predviđen je i povratak azerbajdžanskih izbjeglica. Nejasno je kome pripada Šuša/Šuši, pošto Baku tvrdi da su azerbajdžanske snage zauzele grad, a Erevan to niječe. Međutim, predsjednik Nagorno Karabaha Arayik Harutyunyan priznao je kako je Šuša pala 7. studenog. Harutyunyan je izjavio kako su azerske snage bile 2-3 kilometra do Stepanakerta te da bi cijeli Nagorno Karabah bio izgubljen kroz nekoliko dana da nije potpisan sporazum.

Prosvjednici ušli u zgradu armenskog parlamenta





Armenski premijer Nikol Pashinyan izjavio je da je potpisivanje sporazuma bilo “nevjerojatno bolno za mene i naš narod”.

“Odluka je donesena na temelju pomne analize stanja na bojištu i razgovora s najboljim stručnjacima na terenu”, rekao je armenski premijer.

“Ovo nije pobjeda, ali poraza nema ako se ne smatraš poraženim. Nikad se nećemo smatrati poraženima, a ovo će biti novi početak našega nacionalnoga jedinstva i preporoda”, dodao je Pašinjan.

Prosvjednici u zgradi armenskog parlamenta (izvor, profimedia)

Ubrzo po Pashinyanovoj objavi izbili su veliki prosvjedi u Erevanu. Prosvjednici su nakon nekoliko sati ušli u zgradu državnog parlamenta te su skinuli Pashinyanovo ime s vrata ureda premijera.

Prosvjednici smatraju izdajom Pashinyanov potez, a pojavili su se navodi da se dio armenske vojske također protivi sporazumu.

Predsjednika armenskog parlamenta Ararata Mirzoyana pretukli su prosvjednici te je hospitaliziran.

Komentari

komentar

You may also like