Zaustavljena isporuka plina Sjevernim tokom

Rano jutros obustavljena je opskrba plinom duž ključne rute iz Rusije u Europu – plinovodom Sjeverni tok. O tome je izvijestio operater plinovoda tvrtka Nord Stream AG.

Obe cijevi plinovoda zaustavljene su radi planiranog godišnjeg održavanja, uključujući ispitivanje mehaničkih komponenti i sustava automatizacije. Očekuje se da će održavanje trajati između 11. i 21. srpnja, izvješćuje ruski medij RIA Novosti.

Gazprom je sredinom lipnja smanjio protok kroz Sjeverni tok za oko 60%. Iz kompanije su rekli da plinovodom mogu isporučiti samo 67 milijuna prostornih metara, dok je planirana količina 167 milijuna. To je objašnjeno kašnjenjem u radu njemačkog Siemens-a, koji zbog sankcija Ottawe protiv Moskve ne može vratiti plinske turbine za kompresorsku stanicu Portovaya koje su bile na popravku u kanadskoj tvornici, kao i s utvrđenim tehničkim kvarovima na motoru.

Isporuke na drugoj ruti – u tranzitu preko teritorija Ukrajine – očekuju se na razini prethodnih dana, slijedi iz podataka plinskog operatera Ukrajine.

Turbina za Sjeverni tok bit će isporučena nakon popravka iz Kanade “što je prije moguće”, objavio je Siemens Energy,prenosi Reuters.

“Naš cilj je isporučiti turbinu na mjesto rada što je brže moguće”, navodi se u izjavi.





Prema navodima ruskog medija Kommersant Kanada će poslati turbinu nakon 14. srpnja. Sada se još uvijek vrši testiranje u Montrealu, gdje se nalazi postrojenje za popravak British Industrial Turbine Company Limited (ITCL), u vlasništvu Siemens Energy-ja. Kompresor i plinska turbina bit će isporučeni iz Kanade nakon 14. srpnja, a isporuka preko Njemačke u Rusiju trajat će do dva tjedna, s tim da može trebati još nekoliko dana za instaliranje.

 

Komentari

komentar





You may also like