Zaustavljeni trgovinski pregovori između Kine i SAD-a

Privremeno su zaustavljeni pregovori o trgovinskom sporazumu između Washingtona i Pekinga, a dvije se strane još ne mogu dogovoriti o provedbi idućeg kruga pregovora. O tome je izvijestila telvizija CNBC, pozivajući se na neimenovane izvore.

Proces usuglašavanja slijedećeg pregovaračkog kruga rezultat je nepostojanja nikakvih kompromisa i zaoštravanja međusobne retorike. Kina je pozvala američku delegaciju na nove pregovore u Peking, ali su, nakon objave američke administracije o jačanju carina prema kineskoj tvrtci Huawei i drugim kompanijama, dvije strane prekinule raspravu o daljnjim pregovorima.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, u petak je, na konferenciji za medije izjavio, kako SAD za nastavak pregovora moraju pokazati „iskrenost svojih namjera“.
Američki predsjednik Trump je također u petak, na konferenciji National Association of Realtors, izjavio, kako je sporazum između SAD-a i Kine bio skoro postignut, „ali Kina je odbila njega sklopiti“.

Samo dan ranije Kina je objavila kako su Trumpovi potezi usložnili proces pregovora, kada je ukazao na negativne čimbenike američkih povećanih carina na kineske proizvode, kao i na nastavak američkog pritiska na Huawei.

Američko financijsko tržište negativno je reagiralo na vijesti o zaustavljanju pregovora između dviju mega-ekonomija.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like