Zaustavljeno američko Johnson & Johnson cjepivo: sumnja zbog nuspojava

Američke agencije CDC (Centar za kontrolu i prevenciju zaraza) I FDA (Agencija za kontrolu hrane i lijekova) stavile su cjepivo Johnson&Johnson na “pauzu” dok se ne istraže novo prijavljene nuspojave, izvještava Reuters. Sumnja se javila nakon što je zabilježeno 6 slučajeva štetnog zgrušavanja krvi nakon cijepljenja. Svih šest slučajeva su žene u dobi od 18 do 48 godina. Jedna je umrla, dok je druga kritično, a ostale 4 žene nisu životno ugrožene. Je li ovakvo zgrušavanje krvi posljedica cjepiva ili je normalan događaj među velikim brojem ljudi, tek će se istražiti narednih dana. Naime, ovih cjepivom cijepljeno je skoro 7 milijuna ljudi, pa je ova nuspojava vrlo rijetka, ukoliko je uopće posljedica cjepiva.

Cjepivo američke tvrtke razvijeno je većinski u njihovim podružnicama u Nizozemskoj i Belgiji. Od poznatijih cjepiva, jedino je koje zahtjeva jednu dozu umjesto dvije. Prema službenim podatcima na stranicama CDC, ovo cjepivo je samo 66% uspješno u sprječavanju zaraze, ali je navodno 100% uspješno u sprječavanju teških slučajeva i smrti od Covid-19. Prednost je i što se može skladištiti na temperaturi običnog hladnjaka. Jednako lako skladištiti je i cjepiva AstraZeneca (britansko-švedsko) i Sputnik V (rusko), dok se npr. cjepivo PfizerNT- Biotech (američko- njemačkio) skladišti na temperaturi većoj od – 60 C što bitno otežava i poskupljuje nabavku, transport i mogućnost skladištenja.

Nažalost, utrka u efikasnosti, sigurnosti i brzini proizvodnje cjepiva ponekad nema veze sa znanošću, već sa diplomatsko-političkim odnosima. Kao takva postaje stvar prestiža tehnološko- istraživačkog sektora država iz kojih dolazi.

Komentari

komentar

You may also like