Završen plinovod „Sjeverni tok 2“ u njemačkom isključivom gospodarskom pojasu

Njemačka agencija DPA izvijestila je kako su završeni radovi na izgradnji 2,6 kilometara plinovoda Sjeverni tok 2 u isključivom gospodarskom pojasu SR Njemačke. DPA se pri tom pozvala na tvrtku operatera Nord Stream 2 AG.

Također navodi kako se očekuje da će sredinom siječnja iduće godine početi polaganje cijevi na dva paralelna kraka tog plinovoda u isključivom gospodarskom pojasu Danske (jedina preostala neizgrađena dionica Sjevernog toka 2 u dužini od 80-ak kilometara), pri čemu je Nord Stream 2 AG napomenuo da će “pravovremeno obavijestiti” o daljnjim planovima.

Podsjećamo: Danska uprava za pomorstvo objavila je 22. prosinca kako ruski brod za polaganje plinovodnih cijevi Fortuna (izgradio je i spomenutu njemačku dionicu) planira početi polaganje podmorskih cijevi na dva paralelna kraka plinovoda Sjeverni tok 2 u danskom isključivom gospodarskom pojasu od 15. siječnja 2021. godine, i da će „na tim područjima biti zabranjeno neovlašteno plivanje, ronjenje, sidrenje, ribolov“ te da se „zaštitna zona proteže na 200 m sa svake strane cijevi” (vidi poveznicu ispod teksta).

Također podsjećamo da su SAD najavile od idućeg tjedna uvođenje novih sankcija protiv europskih tvrtki koje na bilo koji način nastave raditi na dovršetku ovog plinovoda kojemu se Washington snažno protivi, smatrajući kako će on dovesti do još veće energetske ovisnosti EU o Rusiji. Berlin i Bruxelles takve američke stavove odbijaju, a samostalnost u vođenju svoje energetske politike smatraju jednim od prioriteta. Stanje će se, očito, na ovaj ili onaj način razriješiti tek po dolasku na vlast u Bijelu kuću novoizabranog predsjednika Joe Bidena, također velikog protivnika plinovoda Sjeverni tok 2.

 

Izgradnja „Sjevernog toka 2“ u danskim vodama počet će 15. siječnja
 

 

Komentari

komentar

You may also like