Završene alžirsko-ruske vojne vježbe, kao i one, američko-grčke

Rusija sve više projicira svoje vojne aktivnosti izvan tradicionalnog prostora svog djelovanja (u što sada, nakon angažiranja u Siriji na strani vlade u Damasku nedvojbeno spada i Bliski istok, o čemu svjedoči i predmetna vijest). Tako je, nakon sve češćih zajedničkih vojnih vježbi s tradicionalnim američkim partnerom Egiptom, Moskva intenzivirala svoje političke i vojne odnose i s još jednom sjeveroafričkom arapskom zemljom – Alžirom. One su, inače, bile čvrste u vrijeme SSSR-a ali su zapostavljene nakon njegovog raspada i ruskog zanemarivanja svojih vanjskopolitičkih interesa 90-tih godina prošlog stoljeća.

Tako je danas izaslanstvo zapovjedništva ruske Crnomorske flote doputovalo u Alžir na sumiranje rezultata zajedničke vojne vježbe pod nazivom “Zajednički pomorski manevri – 2021”, u kojoj su sudjelovala i dva broda iz sastava spomenute flote. Delegaciju je predvodio viceadmiral Arkadij Romanov, zamjenik zapovjednika Crnomorske flote.

Te su vježbe trajale od 12. do 16. studenog, a održane su u alžirskoj pomorskoj bazi i na jugozapadnom dijelu Sredozemnog mora. Svrha im je bila odrađivanje  zajedničkih akcija, kao i jačanje sigurnosti u regiji, razvoj bilateralne vojne suradnje, razmjena iskustava između flota u obavljanje specifičnih zadaća, planiranje i koordinacija zajedničkih aktivnosti pomorske obuke, istaknuto je u zapovjedništvu ruskog Južnog vojnog okruga.

S druge strane Grčka i Sjedinjene Države održale su 16. studenog zajedničke vojne vježbe u Egejskom moru, o čemu je danas izvijestio turski medij Daily Sabah.

U vježbama tipa PASSEX, usmjerenim na uvježbavanje komunikacije i manevriranja, sudjelovali su brodovi grčkih pomorskih snaga i borbeni zrakoplovi grčkog ratnog zrakoplovstva. Načelnik grčkog stožera Konstantinos Floros i američki veleposlanik u Ateni Jeffrey Pyatt bili su na zapovjednom brodu 6. flote USS Mount Whitney, koji je sudjelovao u vježbi. Kako navodi turski medij, vježba se odvijala u pozadini rastućih tenzija u grčko-turskim odnosima.

Podsjećamo: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 11. studenog je izjavio da se “Grčka kao cjelina pretvorila u američku vojnu bazu“.  Osim sporova u Egejskom moru, Atena i Ankara su u sukobu po pitanju Cipru i borbe za kontrolu nad nalazištima ugljikovodika u Egejskom moru.





Komentari

komentar

You may also like