Završila kriza koja je prijetila ozbiljnim posljedicama po EU: Rim i Bruxelles dogovorili se oko talijanskog proračuna

Nakon višemjesečnih mučnih razgovora i natezanja između Rima i Bruxellesa oko novog talijanskog proračuna, konačno je postignut kompromis po pitanju proračunskog deficita te zemlje za 2019. godinu. Službeno priopćenje o tome bit će objavljeno u srijedu, 19. prosinca.

Tu su vijest u utorak objavili talijanski mediji, pozivajući se na tamošnje Ministarstvo financija. Prema navodima medija La Stampa, talijanski premijer Giuseppe Conte u srijedu (danas) predstavit će usuglašene parametre novog proračuna zemlje u talijanskom Senatu. Europski komesari Pierre Moscovici i Valdis Domborovskis objavit će sporazum na zasjedanju Europske komisije.

O postizanju sporazuma između Rima i Bruxellesa izvjestio je i Reuters.

A talijanski Il Giornale navodi kako će se suglasnost o ovom pitanju službeno objaviti tek nakon njegovog odobrenja u Bruxellesu.

Podsjećamo: sukob na relaciji EU-Italija počeo je nakon što je talijanska vlada obznanila planove o povećanju proračunskog deficita za iduću godinu u iznosu od 2,4% BDP-a. Europska komisija zahtjevala je od vlade u Rimu smanjenje deficita s obzirom na visoki talijanski državni dug, pri tom prijeteći sankcijskim protumjerama. Neslaganja o tom pitanju prijetila su ozbiljnim posljedicama u odnosima između dviju strana, pa i samoj koncepciji budućeg ustroja EU. Naime, nisu bili rijetki pozivi niti razmišljanja određenih talijanskih političara ali i šire javnosti o tome kako bi Italija trebala napustiti EU ili „samo“ vratiti liru umjesto eura.

I upravo pristigla vijest: potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je kako je EK postigla sporazum s talijanskom vladom oko proračuna za iduću godinu. To će omogućiti izbjegavanje sporih disciplinskih mjera od strane EU protiv Rima. Kazao je kako je „puno teškog posla i pregovora trebalo za iznalaženje riješenja… koje nije idealno. Ali ono omogućuje izbjegavanje procedura prekoračenja deficita u daljnjem razdoblju, u uvjetima realizacije usuglašenih mjera”.





Reuters javlja kako se Italija obvezala smanjiti proračunski deficit za 2019. g. do 2,04% BDP-a od prvotno planiranih 2,4%. Talijanska vlada također je smanjila prognozu gospodarskog rasta za iduću godinu s 1,5% na 1%.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like