Završio moskovski sastanak Lavrov – Tillerson

U Moskvi su završili gotovo petosatni pregovori šefova ruske i američke diplomacije – Sergeja Lavrova i Rexa Tillersona. Glavne teme njihovih razgovora bile su Sirija, Ukrajina, Sjeverna Koreja i pitanja međusobnih odnosa. Nakon pregovora Tillerson se vratio u hotel, odbivši razgovor s novinarima.

Podsjećamo kako je američki državni tajnik u Moskvu došao u trenutku nikad lošijih odnosa između Rusije i SAD-a, a napetoj atmosferi iščekivanja susreta dvaju ministara pridonjele su i jučerašnje oštre riječi Rexa Tillersona upućene Rusiji glede njezine potpore sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu. Ulje na vatru dodatno je dolila i jučerašnjaTillersonova ultimativna izjava, prema kojoj Rusija mora izabrati, želi li biti s Iranom i Asadom ili sa SAD-om i njegovim saveznicima.

O izjavi ruskog ministra Sergeja Lavrova danas smo već opširno izvjestili. Samo ćemo ukratko podsjetiti na njezine najvažnije detalje: Lavrov je izrazio rusku spremnost na konstruktivnu suradnju s SAD-om na ravnopravnim osnovama; usprotivio se  „neproduktivnom“ lutanju u okvirima zatvorenih savezništava, a posjet Tillersona Moskvi nazvao je pravovremenim jer otvara mogućnost otvorenog i jasnog pojašnjenja stavova obiju strana; ukazao je na nužnost formiranja široke protuterorističke fronte.

Američki državni tajnik je uoči današnjeg susreta izrazio nadu kako će njegov susret s Lavrovom pomoći Moskvi i Washingtonu uspostaviti otvoreni dijalog i omogućiti „objasniti i istaknuti one točke“ po kojima se stavovi SAD-a i Rusije razilaze. „Ovaj susret događa se u vrlo važnom trenutku za nas, kada mi želimo objasniti stavove jedni drugima i razgovarati o onim sferama u kojima su naši ciljevi i naše zadaće zajedničke, a naši interesi usklađeni, neovisno o razlikama u taktičkim potezima“, kazao je Tillerson.

Dodao je, kako se na današnjem susretu nastoji razmotriti „čitav niz vrlo širokih i vrlo važnih pitanja“.

Nakon dugotrajnog sastanka, dvojicu ministara vanjskih poslova u Kremlju je primio i ruski predsjednik Vladimir Putin.
 

 

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like