Zbog Covid cjepiva na svijetu ima 9 novih milijardera

Udruženje “People’s Vaccine Alliance” danas je izašlo s podacima kako na svijetu ima 9 novih milijardera koji su se obogatili zahvaljujući cjepivima protiv Covid-19 virusa, piše AFP.

Savez koji je podatke objavio zalaže se za ukidanje patentnih prava na cjepivo kako bi bilo dostupnije. Podatke su izvukli s Forebsove liste najbogatijih. Devet novopečenih milijardera zajedno su “teški” skoro 20 milijardi dolara. 

“Ti milijarderi imaju ljudsko lice, a predstavljaju ogromne profite nastale iz monopola farmaceutskih korporacija jer imaju vlasništvo nad cjepivima”– rekla je Anna Marriott iz udruge Oxfam, koja je dio spomenutog saveza.

Tih devet ljudi su:  Stephane Bancel, Timothy Springer, Robert Langer, Noubar Afeyan ( sva četvorica iz Moderne), Juan Lopez Belmonte (ROVI, tvrtka što proizvodi i pakira cjepivo Moderne), Ugur Sahin (BioNTech) i Zhu Zao, Qiu Dongxu i Mao Huinhoa (kineski Sinovac).

Osim spomenutih novih milijardera, njih osam koji su već bili na listi su zaradili još 32 milijarde $ zbog cjepiva.
Potporu ideji o ukidanju intelektualnog vlasništva nad cjepivima već su dali američki predsjednik Biden i papa Franjo. Angela Merkel i Macron su protiv takve ideje. Složili su se kako je ukidanje intelektualnog vlasništva opasan presedan, a da je rješenje spore distribucije pravednija preraspodjela i bolja organizacija u okvirima već postojećeg sustava opskrbe. Merkel je rekla kako je “intelektualno vlasništvo pokretač inovacija.”

Komentari

komentar

You may also like