Zbog korona-krize u Turskoj: Ankara traži od Moskve sastanak o sigurnosti turizma

Ankara je pozvala rusku stranu na održavanje sastanka o sigurnosti turizma u poznatoj turskoj destinaciji i jednom od omiljenih odredišta ruskih turista u toj zemlji – Antaliji, s ciljem prezentiranja poduzetih mjera zaštite od epidemije koronavirusa Covid-19. O tome je jučer govorio turski veleposlanik u Rusiji Mehmet Samsar, kazavši slijedeće:

„Prošli smo tjedan poslali službeni poziv na sastanak tursko-ruske radne podgrupe za sigurnost turizma, koji je bio zakazan za travanj, ali je odgođen – s prijedlogom da se održi u drugoj polovici svibnja u Antaliji, tako da ruske vlasti mogu vidjeti poduzete mjere i nemaju više pitanja.”

O čemu se zapravo radi: Turska ima teško epidemiološko stanje sa zarazom koronavirusa Covid-19, turoperatori odbijaju ture s obzirom da su vlade desetaka zemalja, uključujući i Rusiju, otkazale letove za Tursku. U tom kontekstu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je spremnost turske strane da u bilo kojem trenutku primi sanitarne inspektore iz Rusije kako bi procijenili sigurnost odmarališta.

Istodobno ovakvu situaciju snažno koristi Egipat. U najskorije vrijeme on bi svoja odmarališta trebao otvoriti za ruske turiste budući da je vlada te zemlje već poduzela maksimalne sigurnosne mjere ne samo protiv koronavirusa, već još više protiv terorizma. Naime, 2016. g. iznad Sinaja teroristi su oborili ruski čarter zrakoplov koji je vraćao turiste iz te zemlje za Rusiju i kada je poginulo preko 200 osoba. Taj je teroristički napad u potpunosti paralizirao egipatski turizam ne samo zbog nedolazaka ruskih gostiju. Inače, do tog nemilog događaja Egipat je godišnje privlačio oko 3 milijuna ruskih turista. S druge strane, prije pandemijske krize broj ruskih turista koji provode odmor u Turskoj iznosio je oko 5 milijuna čime su oni, uz Nijemce, godinama najbrojniji turisti u toj zemlji. Turizam je glavna grana turskog gospodarstva koja osigurava najveći priljev deviza u državni proračun.

 

 
Komentari

komentar

You may also like