Zbog kvara u energetskom sustavu Njemačke zaustavljen rad Rosneft-ove rafinerije i dotok nafte kroz Poljsku

Zbog nestanka električne energije u Njemačkoj došlo je do kvara na rafineriji ruskog Rosneft-a u Schwedt an der Oderu, što je za posljedicu imalo i prestanak dotoka nafte kroz poljski dio naftovoda Družba koji Njemačku opskrbljuje ruskom naftom.

Četiri dana, od 11. rujna, Poljska je ograničila prihvat nafte ulaznog čvorišta spomenutog plinovoda na svojoj istočnoj granici (s Bjelorusijom) zbog potpuno napunjenog Rosnejft-ovog skladišnog prostora u njemačkoj rafineriji Schwedt, izjavio je za TASS glasnogovornik ruskog Transneft-a (vlasnik naftovoda) Igor Demin.

Naime, prije gotovo tjedan dana, u Njemačkoj se dogodio kvar koji je doveo do pada napona u nacionalnom elektro-energetskom sustavu za čak oko 80 posto i  koji je zaustavio rad rafinerije. „Zbog kvara je došlo do pada napona u rafineriji uslijed naglog preopterećenja te su transformatori prešli u zaštitni način rada. Svi pogoni rafinerije su zaustavljeni”, izvijestila je medijska služba rafinerije PCK Raffinerie GmbH u Schwedt an der Oderu.

Ovu rafineriju, s kapacitetom od 11,6 milijuna tona godišnje, kontrolira Rosneft, koja posjeduje preko 54% udjela. Rafinerija prima rusku naftu kroz naftovod Družba kroz teritorij Poljske.

Rafinerija je objavila kako je napajanje električnom energijom obnovljeno istog dana. Međutim, puštanje u rad objekata i pokretanje radnog procesa trajat će nekoliko dana.

Kao rezultat zastoja rafinerije, rezerve nafte u skladištu ostale su neiskorištene. Stoga je poljski krak naftovoda Družba bio zaustavljen na četiri dana.
 

Komentari

komentar

You may also like