Zbog “nepredvidljivosti američkih akcija” Rusija razmatra sve scenarije

Zbog nepredvidljivosti američkih akcija, Rusija razmatra različite scenarije, izjavio je u srijedu, 17. ožujka, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Prema riječima ovog bliskog Putinovog  suradnika, svaki novi američki predsjednik počinje svoj mandat različitim potezima protiv Rusije i izricanjem sankcija. Govorimo o desecima odluka takve –  sankcijske prirode.

“Naravno, prisiljeni smo poduzeti sve potrebne mjere kako bismo zaštitili rizike povezane s mogućim sankcijama i zaštitili interese naše zemlje što je više moguće”, naglasio je Peskov.

Pri tom je dodao kako Kremlj ne može shvatiti s čime se mogu povezati nove američke sankcije, ali da razmatra bilo kakvu mogućnost i bilo koji scenarij “zbog visokog stupnja nepredvidljivosti postupaka naših protivnika“.

Zanimljivo – nema više, toliko često proteklih godina korištenih fraza od strane ruskih političkih dužnosnika, poput „naši Zapadni partneri“, ili „naši američki partneri“. Jer partneri si, ipak, ne bi trebali „podmetati noge“ na svakom koraku – vjerojatno su konačno shvatili i u Moskvi, o čemu svjedoči i ova posljednja riječ Dmitrija Peskova – „protivnici“.

Podsjećamo: prethodno je iz Washingtona stigla vijest kako slijedeći tjedan Sjedinjene Države mogu uvesti nove proturuske sankcije, a razlog je i dalje vrlo prozaičan: navodno rusko miješanje u prošle američke predsjedničke izbore na strani Donalda Trumpa – gotovo po identičnom obrascu onom iz predsjedničke kampanje 2016. godine. Uz Rusiju, za to isto, američka obavještajna služba sada optužuje i Iran, Venezuelu i Kubu, dok se, zanimljivo, za Kinu kaže kako je ona zaključila kako u toj namjeri ne bi uspjela.





Ovdje je, međutim, potrebno dodati kako je upravo Kina, uz Iran, bila jedna od najzainteresiranijih zemalja svijeta da pobjedi upravo Joe Biden tj. da Trump ne osvoji novi mandat s obzirom na njegovu otvorenu protukinesku politiku i pokrenuti trgovinski rat. Slično je, naravno, i s Iranom, protiv kojeg je upravo Trump vratio stare i uveo nove najoštrije gospodarske i financijske sankcije, prethodno jednostrano povukavši SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Teheran, uostalom, (za razliku od iskusne i diplomatski uvijek oprezne Kine) uopće nije skrivao svoju želju za Trumpovim porazom, a „ljubav“ Teherana i Joe Bidena ogleda se i u prvim potezima nove američke administracije koji idu u smjeru pokušaja smanjenja napetosti u američko-iranskim odnosima, kao i pokušaju američkog povratka spomenutom nuklearnom sporazumu pod određenim uvjetima.

 

 





Komentari

komentar

You may also like