Zbog neuplate obećane rate Gazprom Moldaviji može obustaviti isporuke plina

Obećana uplata za plin od strane KIšnjeva nije primljena, objavio je u srijedu, 24. studenog, ruski energetski div Gazprom. 

Danas prestaje 48-satno upozorenje Gazproma o prekidu isporuka plina Moldaviji, ako Kišinjev ne počne otplaćivati ​​dug prema dogovorenom rasporedu.

Prema nedavno potpisanom novom ugovoru između dviju strana, sljedeći rok za plaćanje ruskog plina od strane Moldavije je 22. studenog – dakle prije dva dana. Nakon 24. studenoga tj. danas, prestaje isporuka Moldaviji ruskog plina ako uplata u međuvremenu ne stigne.

“Trenutna uplata plina iz Moldavije nije primljena. Razdoblje od 48 sati nakon obavijesti o prekidu isporuka zbog neplaćanja istječe danas”, izjavio je u srijedu, 24. studenog, Sergej Kuprijanov, glasnogovornik Gazproma.

Dan ranije potpredsjednik moldavske vlade i ministar infrastrukture Andrei Spinu je na medijskoj konferenciji govorio o planovima za otplatu duga ruskoj tvrtki, ali, kako se ispostavilo, ne prije 25. studenog. “Moldovagaz” će uzeti zajam za planirano plaćanje duga “Gazpromu” u iznosu od 74,2 milijuna dolara. Parlament bi ovu odluku mogao odobriti 25. studenog, obećao je Spinu.

Podsjećamo: Moldavija je u listopadu 2021. potpisala sporazum s Gazpromom o novim isporukama plina. Jedna od njegovih točaka je postupna otplata prethodnog duga, uključujući penale, počevši od 2022. nakon revizije duga. Prema Gazpromu, Moldavija duguje 709 milijuna dolara. Međutim, čim je plin prema novom ugovoru potekao, Kišinjev je odmah počeo nagovještavati o nemogućnosti ispunjavanja svojih obveza.





“U tom je smislu, Gazprom, u skladu s ugovorom, obavijestio moldavsku stranu da će nakon 48 sati isporuka plina u Moldaviju biti zaustavljena.” Gazprom je “izuzetno razočaran neuspjehom Moldavije svojih ugovornih obveza”, izjavio je glasnogovornik te tvrtke Sergej Kuprijanov, a prenosi ruski medij Vesti.ru.

 

Komentari

komentar





You may also like