Zbog opskrbe Ukrajini u SAD-u se tope zalihe oružja

Odbor za oružane snage američkog Zastupničkog doma održao je saslušanja na kojima se, između ostalog, raspravljalo o pitanju isporuke oružja Ukrajini. Neki od govornika skrenuli su pozornost na ozbiljan pad zaliha borbenih sustava kao što su prijenosni projektili protuzračne obrane Stinger i protutenkovske rakete Javelin – i naglasili potrebu za nastavkom njihove proizvodnje.

Američke protuzrakoplovne rakete Stinger koje se ispaljuju s ramena vrlo su tražene u Ukrajini gdje su uspješno zaustavile ruske napade iz zraka, ali američke su se zalihe smanjile i proizvodnja većeg broja protuzračnih oružja suočava se sa značajnim preprekama, navodi medij Al Arabia News.

Izazovi uključuju komplikacije povezane s povećanjem proizvodnje, nevoljkost SAD-a da preusmjeri vrijedne proizvodne kapacitete na desetljećima staru tehnologiju i strah među obrambenim tvrtkama da će ostati s neželjenim oružjem kada rat u Ukrajini završi, navodi dalje isti medij.

Dok same američke trupe imaju ograničenu upotrebu za trenutnu opskrbu Stingerima – laganim, samostalnim oružjem koje se može brzo rasporediti za obranu od helikoptera, zrakoplova, bespilotnih letjelica, pa čak i krstarećih projektila – SAD moraju održavati svoju zalihu pri ruci dok razvija sljedeću generaciju “prijenosnog sustava protuzračne obrane”.

Od veljače, SAD je u Ukrajinu isporučio 1400 Stingera, prema službeniku administracije. Ali nabaviti više bit će teško.

Proizvodna linija Stinger zatvorena je u prosincu 2020., rekla je glasnogovornica Pentagona Jessica Maxwell. Od tada je Raytheon Technologies u srpnju 2021. dobio ugovor za proizvodnju više Stingera, ali uglavnom za međunarodne vlade, prema američkoj vojsci. Jedini Stinger pogon, u Arizoni, proizvodi samo po niskoj stopi.





Pentagon, koji je organizirao tjedne sastanke kako bi razgovarao o rastućoj potražnji za oružjem iz istočne Europe, sastao se sredinom travnja sa grupom od osam izvršnih direktora obrambenih izvođača kako bi razgovarali o opskrbi oružjem Ukrajini, uključujući Stinger.

Dva izvora upoznata sa sastankom izjavila su da je izvršni predsjednik Raytheona Greg Hayes istaknuo da može biti potrebno šest do 12 mjeseci za ponovno pokretanje linije za proizvodnju streljiva. Raytheon je odbio komentirati.

Na sastanku izvršnog direktora, čelnici industrije izrazili su rezerve u pogledu povećanja proizvodnje oružja. Jedan izvršni direktor rekao je da kada rat u Ukrajini prestane, ne žele ostati zaglavljeni u skladištima punim zaliha koji se ne mogu prodati bez zajamčenog kupca, rekle su tri osobe upoznate s raspravom.





Prema riječima predsjednika lobističke organizacije Professional Services Council (braneći interese dobavljača američke savezne vlade) Davida Berta, u posljednja dva mjeseca Sjedinjene Države su “dovele u stanje pripravnosti” gotovo trećinu raspoloživih zaliha oružja. Međutim, još nisu sklopljeni ugovori za dodatnu proizvodnju oružja koje bi pomoglo u popuni zaliha.

Ellen Lord, bivša zamjenica šefa Pentagona za nabavu, također je izrazila zabrinutost zbog stanja. Prema njezinim riječima, Sjedinjene Države su Ukrajini poslale gotovo četvrtinu svojih zaliha MANPADS-a Stinger. “Ovo je ozbiljna prijetnja našoj sigurnosti”, rekao je bivši dužnosnik za Bloomberg.

Komentari

komentar

You may also like