Zbog terorističkog napada u Kashmiru Indija Pakistanu prijeti izolacijom

U jučerašnjem terorističkom napadu u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir poginulo je više od 40 vojnika i policajaca. Taj je nemili događaj doveo do novog zaoštravanja ionako vrlo loših indijsko-pakistanskih odnosa. Indijski premijer Narendra Modi Pakistanu je zaprijetio oštrim odgovorom buduči da ekstremističke grupe na sjever Indije dolaze s njegovog teritorija, dok je indijski ministar financija Arun Jaitey izjavio kako će New Delhi „u potpunosti izolirati Pakistan“. Kazao je kako se Indija priprema za obustavu režima najpovoljnijh uvjeta u trgovini između dviju država, a uslijedit će i druge mjere trgovinsko-ekonomskog, financijskog i diplomatskog pritiska na Islamabad.

Inače, trgovinska razmjena između dviju velikih i susjednih zemalja vrlo je skromna i iznosi svega 2 milijarde dolara (info: Bloomberg).

Odgovornost za jučerašnji krvavi teroristički napad preuzela je radikalna islamistička skupina „Jaish-e-Muhammad“ („Vojska proroka Muhameda“) koja djeluje na teritoriju indijske države Jammu i Kashmir. Ta se organizacija, uz niz drugih ekstremističkih i separatističkih organizacija, bori za nezavisnost te indijske savezne države ili njezino priključenje Pakistanu. Smatra se da se organizacija bazira na dijelu Kashmira koji je pod kontrolom Pakistana, odakle njihovi borci prodiru na indijski teritorij.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like