„Zeleni danak“: zbog žalbe Češke, Sud EU od Poljske traži zaustavljanje rudnika ugljena

Tzv. zelena politika Europske unije tj. postupni prijelaz na ekološki čistu energiju, u Poljskoj uzima sve veći danak. Ta je zemlja veliki proizvođač i korisnik ugljena koji je prvi na udaru kao zagađivač okoliša. Ta industrija zapošljava preko 200 tisuća poljskih radnika, kojima sada prijeti ostanak bez posla i neizvjesnost kroz tzv. politiku zbrinjavanja. Ako je suditi po slijedećoj, agoniju ugljena i onih koji o njemu ovise ubrzat će i poljski susjedi.

Sud Europske unije udovoljio je zahtjevu Češke i zatražio hitno zaustavljanje vađenja ugljena u poljskom rudniku “Turov”, koji se nalazi u blizini granice dviju zemalja. U Pragu su se požalili da radovi u rudniku nanose veliku štetu ekologiji na sjeveru Češke – onečišćuju zrak i podzemne vode. O tome je izvijestio poljski medij Biznes Alert, dodavši kako je sud ovu odluku donio dok se ne riješi meritorni spor.

U sudskom se dokumentu navodi kako je poljska vlada produžila dozvolu za vađenje ugljena u rudniku kršeći europski zakon. Na primjer, koncesija za otvoreni rudnik produljena je do 2026. godine bez procjene utjecaja na okoliš.

Rudnik Turov nalazi se u mjestu Bogatin na jugozapadu Poljske i opskrbljuje ugljenom susjednu elektranu.  Poljska strana je inzistirala da bi opskrba energijom mogla biti ugrožena, a ljudi bi izgubili posao u rudniku i termoelektrani. Međutim, sud je naveo kako nije vidio nikakvu prijetnju, osim za okoliš, a da bi oni koji bi ostali bez posla trebali dobiti naknadu.

 

Komentari

komentar





You may also like