Zelenski: Afrika je ‘talac’ ruske invazije

“Afrika je zapravo uzeta za taoca” ruske invazije na Ukrajinu usred katastrofalno rastućih cijena hrane, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kontinentalnom tijelu Afričke unije (AU) tijekom govora iza zatvorenih vrata u ponedjeljak, izvještava France Presse.

Trebali su tjedni slanja zahtjeva da se Zelenski obrati afričkim nacijama, od kojih mnoge zadržavaju bliske veze s Rusijom i nisu podržale rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se osuđuje invazija ranije ove godine. Ukrajina i Zapad nadaju se da će oslabiti te veze naglašavajući da su ruske akcije kriva za dramatične nestašice pšenice i jestivih ulja i vrtoglave cijene hrane i goriva na afričkom kontinentu od 1,3 milijarde ljudi. Ruska blokada ukrajinskog izvoza je “ratni zločin”, rekao je u ponedjeljak visoki diplomat Europske unije Josep Borrell.

“Pokušavaju iskoristiti vas i patnju naroda da izvrše pritisak na demokracije koje su uvele sankcije Rusiji”, rekao je Zelenski za Afričku uniju, čiji su se čelnici nedavno u Rusiji sastali s predsjednikom Vladimirom Putinom i ponovili tvrdnju Moskve da su sankcije Zapada dijelom krivac za krizu sigurnosti hrane. Apelirali su na druge zemlje da osiguraju da izvoz žitarica i gnojiva iz Rusije i Ukrajine ne bude blokiran.

Milijuni ljudi na Somalijskom poluotoku, uključujući Etiopiju i Somaliju, sada se bore pronaći hranu ili čak humanitarnu pomoć u hrani usred povijesne suše. Associated Press je prvi izvijestio o stotinama smrtnih slučajeva ove godine samo u Somaliji. “Sigurno znamo da će biti sve više smrtnih slučajeva … sve do 2023.”, rekao je direktor misije USAID-a u Etiopiji Sean Jones za France Presse prošlog tjedna.

Službena reakcija na govor Zelenskog bila je ‘prigušena’. Predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat, jedan od onih koji su se sastali s Putinom, napisao je na Twitteru da su afričke nacije “ponovile stajalište AU-a o hitnoj potrebi za dijalogom za okončanje sukoba”. Trenutni predsjedatelj Afričke unije i senegalski predsjednik Macky Sall na Twitteru je napisao da Afrika poštuje “mirno rješavanje sukoba i slobodu trgovine”. Rusija je najveći izvoznik oružja u podsaharsku Afriku, a Moskva ističe svoje duge veze s afričkim zemljama koje datiraju iz Sovjetskog Saveza. Neki afrički čelnici u međuvremenu su ogorčeni naporima globalnih sila da izaberu jednu ili drugu stranu.

Ukrajina će ponovno pokušati pridobiti naklonost afričkih nacija kasnije ovog tjedna kada će njezin ministar vanjskih poslova razgovarati s novinarima iz Afrike na konferenciji za novinare koju je organizirala vlada Sjedinjenih Država o tome kako “invazija Ruske Federacije na Ukrajinu utječe na sigurnost hrane na afričkom kontinentu”.





Josep Borrell je izjavio da je pisao svim afričkim ministrima vanjskih poslova kako bi objasnio da sankcije bloka Rusiji nisu odgovorne za nadolazeću globalnu prehrambenu krizu i obećao da će razraditi načine za izvoz hrane i gnojiva kako bi teret stigao do njihovog kontinenta.

 

Europska unija ranjivim zemljama osigurava 600 milijuna eura za suočavanje s prehrambenom krizom





 

 

Komentari

komentar

You may also like