Zelenski će se obratiti VS UN-a zbog zločina u Buči

Ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski planira se u utorak obratiti  diplomatima Vijeća sigurnosti UN-a. Povod je njegova ogorčenost sve većim dokazima da su ruske snage namjerno ubijale civile, navodi američka agencija AP.

Rusko povlačenje iz gradova oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva, otkrilo je leševe, što je dovelo do poziva na strože sankcije protiv Kremlja, posebno na prekid uvoza plina i nafte iz Rusije, navodi AP. Njemačka i Francuska reagirale su protjerivanjem desetaka ruskih diplomata, sugerirajući da su špijuni. Američki predsjednik Joe Biden kazao je da ruskom čelniku Vladimiru Putinu treba suditi za ratne zločine.

“Ovaj tip je brutalan, a ono što se događa u Buči je nečuveno”, rekao je Biden, misleći na grad sjeverozapadno od Kijeva iz kojeg su se prošli tjedan povukle ruske snage.

Očekuje se da će otkriće tijela u Buči biti “prvi i središnji dio” na sjednici Vijeća sigurnosti, rekla je Barbara Woodward, veleposlanica Ujedinjenog Kraljevstva u UN-u, koja predsjedava Vijećem.

Podsjećamo da ruska strana negira bilo kakve zločine svojih snaga u spomenutom ukrajinskom gradu i sve ovo smatra insceniranim događajem u režiji Kijeva. Moskva je na tu temu tražila za jučer sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a ali je, kako je kasnije objavila, taj zahtjev odbila Velika Britanija. U ponedjeljak, 4. travnja, tijekom medijske konferencije, veleposlanik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja pokazao je novinarima navodne dokaze da su informacije koje je Kijev širio o tome što se dogodilo u gradu Buča izrežirane.

Diplomat je pokazao video u kojem gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk govori o povlačenju ruskih snaga iz grada. Nebenzja je skrenuo pozornost da nije rekao ni riječi o navodno ubijenim osobama.





“U svom videu od 31. ožujka, Anatolij Fedoruk predstavio je povlačenje ruskih snaga kao pobjedu ukrajinske vojske. Zanimljivo, nije spomenuo nikakva masovna zvjerstva, tijela mrtvih, ubojstva ili nešto slično. Teško je zamisliti da je gradonačelnik zaboravio spomenuti tako razoran scenarij”, naglasio je ruski veleposlanik čije riječi prenose ruski državni mediji.

 

Komentari

komentar





You may also like