Zelenski će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy obratit će se u utorak Vijeću sigurnosti UN-a na sastanku o Ukrajini. Rusija se u međuvremenu suočava sa sve većom osudom zbog navodnih zločina u Buči, prenosi NBC News.

Ujedinjeno Kraljevstvo, predsjedavajuća država Vijeća sigurnosti u travnju, objavila je na Twitteru da će osigurati da se “čuje istina o ruskim ratnim zločinima”.

“Otkrit ćemo što je zapravo Putinov rat“, objavila je misija Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u u tweetu.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak da ubojstva u ukrajinskom gradu Buči nisu nasumičan odmetnički čin, nego dio namjerne ruske kampanje u kojoj se čine zvjerstva. Svoju tvrdnju o namjernoj kampanji nije potkrijepio dokazima. No, prije nego što se uputio na sastanak NATO ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, rekao je novinarima da Washington podupire ukrajinska nastojanja da istraže što se dogodio, prenosi Reuters.

Zelenskyy je u ponedjeljak posjetio grad Buču, gdje su ukrajinske snage navodno pronašle tijela civila nakon povlačenja ruskih trupa. Ukrajinska glavna tužiteljica Iryna Venediktova rekla je da je 410 tijela civila izvučeno iz šireg područja oko Kijeva. Rusija je demantirala snimku na kojoj se vide mrtvi civili u Buči, u blizini glavnog grada Ukrajine, kao “laž” i “provokaciju.” Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na neovisnu istragu tog pitanja, prenosi Anadolu Agency.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i neke zemlje Europske unije također su optužile Rusiju da je počinila “ratne zločine” u Ukrajini nakon izvješća o zločinima u Buči. Tursko veleposlanstvo u Kijevu saopćilo je da su slike masakra koje su objavili mediji iz različitih regija u blizini Kijeva, uključujući Buču i Irpin, “užasavajuće” te su pozvali na “neovisnu istragu.” Rusija poriče da su njezine trupe ubijale civile dok su se povlačile iz gradova u blizini Kijeva, piše Anadolu Agency.





Zelenskyy je u ponedjeljak rekao da su ruske snage u Buči “ubile i mučile” najmanje tristo ljudi, prije nego što su se trupe povukle iz opkoljenog grada. Fotografije i video snimke koje navodno prikazuju mrtva tijela razbacana po gradskim ulicama izazvali su međunarodnu osudu Moskve, a predsjednik Joe Biden je optužio ruskog kolegu Vladimira Putina za ratne zločine i pozvao na suđenje, piše NBC News.

“Vidjeli ste što se dogodilo u Buči”, rekao je Biden novinarima. “On je ratni zločinac.” Rusija je zanijekala da je ciljala bilo kakve civile u Buči ili drugdje u Ukrajini.

U međuvremenu je rečeno da su ukrajinske snage ponovno zauzele “ključni teren” na sjeveru Ukrajine nakon što su “uskratile Rusiji sposobnost da osigura svoje ciljeve i prisilile ruske snage na povlačenje” iz područja oko Černihiva i sjeverno od Kijeva, prema britanskom ministarstvu obrane. Dodali su da će ruske jedinice vjerojatno zahtijevati “značajno ponovno opremanje i obnovu” prije nego što se mogu prerasporediti za operacije u istočnoj Ukrajini, javlja NBC News.





Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, naišao je na bijes međunarodne zajednice, a Europska unija, SAD i Velika Britanija, između ostalih, uvele su oštre sankcije Moskvi. Najmanje 1.430 civila je ubijeno u Ukrajini i 2.097 ozlijeđeno, prema procjenama UN-a, a strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Više od 4,21 milijuna Ukrajinaca također je pobjeglo u druge zemlje, a milijuni su interno raseljeni, prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice.

Komentari

komentar

You may also like