Zelenski: Izvješće Amnesty Internationala ‘ne može se tolerirati’

Ukrajinski predsjednik ‘uzeo je na nišan’ nedavno izvješće Amnesty Internationala u kojem se navodi da su trupe te zemlje ugrozile civile i prekršile međunarodno pravo u tekućem ratu s Rusijom, rekavši da se objava “ne može tolerirati”, prenosi Anadolu Agency.

“Ne može postojati – čak ni hipotetski – nijedan uvjet pod kojim bilo koji ruski napad na Ukrajinu postaje opravdan. Agresija protiv naše države je neprovocirana, invazivna i otvoreno teroristička”, rekao je Volodimir Zelenski u četvrtak u izjavi. “Ako netko napravi izvještaj u kojemu su žrtva i agresor navodno u nečemu isti, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a ignorira što je agresor u to vrijeme radio, to se ne može tolerirati”, dodao je.

U izvješću od četvrtka, Amnesty je naveo incidente u 19 gradova i mjesta u kojima su ukrajinske snage izgleda izložile civile opasnosti uspostavljanjem baza u rezidencijalnim područjima – nalazi koje je Zelenski u večernjem obraćanju izjednačio s okrivljavanjem žrtve.

Grupa za ljudska prava priopćila je da je četveromjesečna istraga otkrila da je ukrajinska vojska postavila baze u školama i bolnicama i pokrenula napade iz naseljenih mjesta, kršeći međunarodno humanitarno pravo. Međutim, naglašava se da strategije “ni na koji način ne opravdavaju neselektivne napade Rusije”, koji su ubili i ozlijedili “bezbrojne civile”.

Zelenski je odgovorio: “Svatko tko amnestira Rusiju i tko umjetno stvara takav informacijski kontekst da su neki napadi terorista navodno opravdani ili navodno razumljivi, ne može ne shvatiti da pomaže teroristima.” Nazivajući izvješće “manipulativnim”, rekao je da njegovo objavljivanje dijeli “odgovornost za smrt ljudi”.

U Ukrajini je od početka rata 24. veljače ubijeno najmanje 5237 civila, a 7035 ih je ranjeno, prema podacima UN-a. Oko 10 milijuna ljudi također je izbjeglo u susjedne zemlje.





Amnesty: Ukrajinska vojska ugrožava civile jer uspostavlja vojne položaje među njima

 





Komentari

komentar

You may also like