Zelenski: Macronovi razgovori s Putinom bez rezultata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je izrazio žaljenje zbog neuspjeha višestrukih razgovora između čelnika Francuske i Rusije u postizanju bilo kakvih konstruktivnih rezultata dok Moskva nastavlja ratovati protiv njegove zemlje, izvještava Anadolu Agency.

“Mislim da Emmanuel Macron također shvaća da je nada za dijalog s Putinom dovedena u pitanje… Nije bilo rezultata”, rekao je za BFMTV u ekskluzivnom intervjuu.

Macron je održao blizu 20 telefonskih razgovora s Putinom, neki po nalogu Zelenskog, u pokušaju da ga uvjeri da provede prekid vatre i omogući međunarodnim humanitarnim organizacijama da otvore humanitarne koridore za evakuaciju civila. Kremlj je odbio oba ova zahtjeva. Prije rata, Macron se također sastao s Putinom i ponudio mu sigurnosna jamstva kako bi odvratio Moskvu od invazije na Ukrajinu.

Macron je svoje pozive Putinu opisao kao neugodne, ali je rekao da su oni važan dio diplomacije za postizanje mirnih pregovora.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kritizirao ga je, uspoređujući razgovore s Putinom s pregovorima s “Hitlerom, Staljinom i Pol Potom”.

Zelenski je rekao da je nemoguće doći do opkoljenog lučkog grada Mariupolja kako bi se izvršila evakuacija civila i da ga je potpuno uništila ruska vojska ciljajući na civilnu infrastrukturu, uključujući škole i vrtiće.





“Nastavljaju s bombardiranjem. Nastavljaju topničke udare. Pucaju posvuda”, dodao je.

Od 24. veljače, kada je Rusija započela rat, gotovo 15.000 ljudi je ubijeno, rekao je, dodajući da je rat između Moskve i Kijeva počeo 2014. u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Istaknuo je da ga je povrijedio Macronov stav da ne priznaje ruski rat kao “genocid” te mu je uputio poziv da posjeti Ukrajinu kako bi iz prve ruke svjedočio zločinima. Francuski je predsjednik rekao da je na pravnicima, a ne na političarima da kvalificiraju pojam “genocid”.





Zelenski je kazao da su Macronove primjedbe bile s pravne točke gledišta, ali da bi razumio “da je to genocid kada dođe ovamo”.

Uoči posljednjeg kruga francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju, Zelenski je stao u korist Macrona zbog njihovih dugogodišnjih odnosa, koje “ne bi želio izgubiti”.

Marine Le Pen, kandidatkinji stranke Nacionalni skup, zabranjen je ulazak u Ukrajinu nakon što je 2017. tvrdila da je ruska aneksija Krima legalna.

Zelenski je izjavio da ako je spremna priznati svoju pogrešku, Kijev je spreman promijeniti odnos, piše Anadolu Agency.

Komentari

komentar

You may also like