Zelenski: Neki ruski poduzetnici ponudili su pomoć Ukrajini i njezinoj vojsci

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da su neki ruski poduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njezinoj vojsci.

U razgovoru s ruskim glasilima putem video veze, Zelenski je rekao da je dobio “signale” nekoliko ruskih poduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča, bliskog Vladimiru Putinu, koji je pod sankcijama Europske unije i Velike Britanije.

“Dobili smo signale od njega i još nekih poduzetnika koji su nam rekli: ‘možemo pomoći na ovaj ili na onaj način, možemo nešto učiniti’ “, rekao je.

“Neki su rekli da su spremni pomoći u obnovi zemlje nakon rata. ‘Spremni smo prenijeti poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negdje u Švicarskoj, mi to želimo. Ali što da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije’?”, dodao je.

“Neki ne žele otkriti ime i kažu da žele pomoći našoj vojsci, iako su državljani Ruske Federacije”, rekao je Zelenski.

Istaknuo je da je Ukrajina, bez obzira na to tko su poduzetnici koji žele financijski poduprijeti ukrajinsku vojsku, spremna “zajamčiti njihovu sigurnost, osigurati im posao i omogućiti razvoj poslovanja”.





“Govorim konkretno o sankcijama u našoj zemlji. Možemo o njima razgovarati, možemo razgovarati o promjeni državljanstva tih ljudi”, rekao je, istaknuvši da se to “ne mora učiniti javno”.

Kako u srijedu piše Wall Street Journal, Zelenski je zamolio Joea Bidena da ne sankcionira Romana Abramoviča, ocijenivši da bi mogao posredovati u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Komentari

komentar





You may also like