Zelenski o iranskim dronovima u ruskoj vojsci: “Suradnja s đavlom”

Ukrajina je u petak rekla da će sniziti razinu diplomatskih veza s Iranom zbog njegove odluke da ruske snage opskrbljuje bespilotnim letjelicama, što je predsjednik Volodimir Zelenski nazvao “suradnjom s đavlom”, javlja agencija Reuters.

Zelenski je rekao da su ukrajinske snage dosad srušile svih osam dronova iranske proizvodnje. Ukrajina i Sjedinjene Države optužile su Iran da doprema Rusiji bespilotne letjelice, što Teheran niječe.

“Danas je ruska vojska upotrijebila iranske dronove u svojim napadima … Svijet će doznati za svaki pojedini slučaj suradnje s đavlom i ona će imati određene posljedice”, rekao je Zelenski u svom obraćanju u petak kasno navečer.

Ukrajinske vojne vlasti na jugu navele su u priopćenju da su u petak srušile dron Shahed-136 “kamikazau” iznad mora blizu Odese. Zračne snage su u odvojenom priopćenju izvijestile da su prvi put srušile Mohajer-6, veći iranski dron, prenosi list Ukrajinska Pravda.

Ranije je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je doprema dronova Rusiji ozbiljno naštetila bilateralnim vezama. “Kao odgovor na ovaj neprijateljski čin, ukrajinska strana je odlučila oduzeti iranskom veleposlaniku vjerodajnice i znatno smanjiti broj diplomatskog osoblja u iranskom veleposlanstvu u Kijevu”, ističe se u priopćenju na mrežnoj stranici ministarstva. Obavijest je poslana veleposlanikovu zamjeniku jer stalni iranski predstavnik Manouchehr Moradi trenutno nije u Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like