Zelenski o NATO-u: “Više me ne zanima njihova diplomaciju koja vodi uništenju moje zemlje”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao NATO da poduzme jače akcije tijekom ruske invazije, rekao je u intervjuu koji je emitiran sinoć da ga “više ne zanima njihova diplomacija”. “Kad radiš u diplomaciji, nema rezultata. Sve je to vrlo birokratski, rekao je Zelenski u intervjuu za CBS.

“Zbog toga je način na koji razgovaram s njima apsolutno opravdan. Nemam više života za dati. Nemam više emocija. Više me ne zanima njihova diplomacija koja vodi uništenju moje zemlje”, dodao je ukrajinski predsjednik. Zelenski je već ranije NATO nazvao “slabim” i “nedovoljno samopouzdanim”, dok je prethodno zagovarao članstvo Ukrajine u tom vojnom savezu. “Znajući da su novi napadi i žrtve neizbježni, NATO je namjerno odlučio ne zatvoriti nebo nad Ukrajinom”, rekao je Zelenski u ranijem videu, pozivajući sigurnosni savez da razmisli o “svim onim ljudima koji će umrijeti zbog njih”. “Zbog vaše slabosti, zbog vašeg nejedinstva, sve što je alijansa uspjela do sada je prevesti pedeset tona dizel goriva za Ukrajinu”, rekao je u ožujku i dodao: “Je li ovo savez koji ste gradili?”, prenosi The Hill.

NATO je rekao da “najoštrije osuđuje rusku invaziju u Ukrajini punog razmjera” i prošlog tjedna pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da “bez uvjeta povuče sve svoje snage iz Ukrajine i uključi se u istinsku diplomaciju”. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je rekao da je invazija “već proizvela dugoročne posljedice” koje će zahtijevati da se savez “prilagodi toj stvarnosti”. “NATO je najuspješniji savez u povijesti iz dva razloga. Jedna je da smo uspjeli ujediniti Europu i Sjevernu Ameriku. Drugi je da smo se uspjeli promijeniti kako se svijet mijenja. Sada se svijet mijenja i NATO se mijenja”, dodao je glavni tajnik saveza.

No, stav Zelenskog prema NATO-u nije skroz konzistentan i ujednačen. U jučerašnjem intervjuu za CBS, Zelensky je dodao da ipak “nije razočaran” odgovorom predsjednika Joea Bidena na krizu. “Ne znam kako bi nam drugi predsjednik na njegovom mjestu pomogao. Ne znam. Teško je”,  rekao je. “Imamo dobar odnos”, dodao je govoreći o Bidenu. “Ukrajina ovisi o potpori Sjedinjenih Država i ja, kao vođa zemlje u ratu, mogu samo biti zahvalan”, navodi Zelenski. Biden je ipak odbacio ukrajinske zahtjeve za uspostavljenjem zone zabrane letova i odbio je poljski plan za prebacivanje borbenih zrakoplova u zemlju. Međutim, SAD poslao je u Ukrajinu oružje vrijedno stotine milijuna dolara, uključujući raketne sustave i dronove.

Komentari

komentar
You may also like