Zelenski ponovio da je spreman razgovarati s Putinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je ponudu za izravne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i rekao da bi povlačenje Rusije iz Ukrajine trebalo biti početna točka za bilo kakve rasprave, izvještava Anadolu Agency.

“Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez ijednog njegovog posrednika. I to u okviru dijaloga, a ne ultimatuma”, rekao je talijanskoj televiziji RAI 1 u intervjuu prikazanom u Ukrajini u petak. Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. ožujka. Prema izvještaju ruske agencije Interfax, glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski izjavio je da se mirovni pregovori vode na daljinu.

Putin je u petak telefonom rekao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Kijev “u suštini blokirao napredak u pregovorima oko okončanja sukoba”, priopćio je Kremlj. S druge strane, Kijev krivi Moskvu za nedostatak napretka. U javnim komentarima o izgledima mirovnih pregovora, Zelenski je još jednom naglasio da Ukrajina neće napraviti kompromis oko svog teritorijalnog integriteta. Odbacio je prijedloge – koje je predložio službeni Pariz – da Ukrajina treba učiniti ustupke radi osiguranja mirovnog sporazuma koji bi Putinu omogućio da sačuva obraz. “Bježite s ovog teritorija koji ste okupirali od 24. veljače”, rekao je. “Ovo je prvi jasan korak ka razgovoru o bilo čemu.”

Ruske snage preuzele su kontrolu nad južnim gradom Mariupoljem, ali se bore za napredak na sjeveru i istoku Ukrajine nakon što su odustale od napada na Kijev. Rusija također kontrolira poluotok Krim koji je zauzela i pripojila 2014., a separatisti koje podržava Rusija proglasili su “narodnim republikama” dva područja koja kontroliraju u regiji Donbas na istoku Ukrajine,

Zelenski je rekao da je Kijev ponudio da se Krim, za sada, drži izvan pregovora ako to otežava napore da se okonča rat ili komplicira razgovore između njega i Putina. No, dodao je: “Nikada nećemo priznati Krim kao dio Ruske Federacije.”

 
Putin Scholzu: Ukrajina je ‘blokirala’ pregovore o završetku sukoba

Komentari

komentar

You may also like