Zelenski poručuje Njemačkoj da pruži podršku Ukrajini, a manje brine o Rusiji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Olafa Scholza da pokaže punu podršku Kijevu, optužujući njemačkog kancelara  da je previše zabrinut zbog posljedica za veze Berlina s Moskvom, izvještava Reuters.

Komentari Zelenskog, dani u intervjuu za njemačku javnu radioteleviziju ZDF, dolaze usred nagađanja da bi Scholz u četvrtak mogao prvi put otputovati u Kijev od početka rata. “Od kancelara Scholza trebamo sigurnost da Njemačka podržava Ukrajinu”, rekao je. “On i njegova vlada moraju odlučiti: ne može biti kompromisa između Ukrajine i odnosa s Rusijom.”

Online magazin Focus, citirajući talijanske novine La Stampa, izvijestio je da će trojica europskih čelnika (Macron, Draghi i Scholz) otputovati u ukrajinski glavni grad u četvrtak, dodajući konkretan datum izvješću Bild am Sonntaga u nedjelju da planiraju ići prije G7 summita krajem lipnja. Njemačka još nije potvrdila nijedno od ovih izvješća.

Kijev i njegovi zapadni saveznici kritizirali su sve tri zemlje zbog navodnog odugovlačenja u podršci Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruskih osvajača na istoku, optužujući ih da sporo isporučuju oružje ili da svoj prosperitet stavljaju ispred slobode i sigurnosti Ukrajine.  Scholz, kao i druga dva čelnika, odbacuje ove optužbe. Do sada je odbijao pozive da posjeti Kijev, rekavši da bi tamo otišao tek kada bude imao nešto konkretno za najaviti.

Kod kuće je također porasla frustracija među Scholzovim mlađim koalicijskim partnerima zbog, kako kažu, nedostataka u njegovom vodstvu u Ukrajini, unutarnjeg raskola kojim se riskira narušavanje jedinstva Zapada u borbi protiv Rusije.

Ranije u ponedjeljak, rekao je novinarima da Njemačka šalje Ukrajini neke od najnaprednijih svjetskih mobilnih topničkih sustava, dodajući da je za to trebalo vremena, budući da je Njemačka prvo trebala obučiti ukrajinske posade da ih koriste.





 

Komentari

komentar





You may also like