Zelenski poziva EU da zajedno s Kijevom djeluje protiv ruske “plinske agresije”

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je danas Rusiju za organiziranje plinske krize u Europi i pozvao Europsku uniju da uskladi svoj odgovor s Ukrajinom, prenosi agencija AFP.

Europa, čija trećina plina dolazi iz Rusije, suočena je s rekordnim cijenama plina, nasuprot sve većoj potražnji zbog ekonomskog oporavka. “Traje prava plinska agresija na Europsku uniju”, naglasio je Zelenskij na susretu 27 šefova država u Bruxellesu. “Nadam se da će zemlje EU-a shvatiti nužnu potrebu zajedničkih napora i da je poštivanje europskih vrijednosti jedini način očuvanja europske energetske neovisnosti. Ukrajina ima što ponuditi”, dodao je.

Odbivši povećati isporuke, Rusija favorizira nestašicu i rast cijena plina kako bi postigla puštanje u rad novog podmorskog plinovoda koji povezuje Njemačku s Rusijom, Sjeverni tok 2, tvrdi predsjednik Ukrajine.

Ukrajina, koja financijski profitira na taksama na ruski plin koji prolazi preko njezinog teritorija prema Europi bori se protiv Sjevernog toka čije pokretanje ovisi o certifikatu njemačkog regulatora. Njemačka je obećala da će od Rusije zahtijevati da još dio plina i još nekoliko godina prenosi kroz Ukrajinu.

Dio europskih država podržavaju taj projekt, na čelu s Berlinom, dok drugi vjeruju da će taj projekt potaknuti europsku ovisnost o Moskvi, što bi ona mogla iskoristiti kao energetsko oružje.

“Rusija želi prisiliti Europu da pokrene Sjeverni tok 2, ne poštujući europska pravila”, ocijenio je Zelenski o tom infrastrukturnom projektu s godišnjim izvoznim kapacitetom od 55 milijarda kubičnih metara.

Zelenski predlaže trenutačno povećanje isporuka plina putem ukrajinske mreže i može jamčiti ukupan tranzit od 19 milijarda m3 do kraja godine.”Ukrajinski prijedlog je potpuno transparentan i jako učinkovit, ako Rusija isporuči plin, Ukrajina će jamčiti njegov tranzit prema Europi”, rekao je Zelenski. Gazprom sada isporučuje 85 milijuna m3 plina dnevno prema ukrajinskoj mreži, dok je prije dvije godine dnevna količina iznosila 300 milijuna m3.
Moskva poriče bilo kakvu ucjenu prema EU i optužuje Europsku komisiju da se zapela u zamku svoje politike.

 

Komentari

komentar

You may also like