Zelenski poziva Zapad da zabrani ulazak svim Rusima

Zapadne zemlje trebale bi zatvoriti svoje granice za sve Ruse, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za list The Washington Post.

Prema njegovim riječima, “najvažnije sankcije su zatvaranje granica – jer Rusi otimaju tuđu zemlju”. Rekao je da Rusi trebaju “živjeti u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju”. Po njegovom mišljenju, to bi trebalo uključiti i one Ruse koji su napustili zemlju protestirajući protiv vladinih postupaka. “Koji god Rusi bili <…> natjerajte ih da se vrate u Rusiju”, rekao je.

Prema njegovom mišljenju, cjelokupno rusko stanovništvo treba smatrati odgovornim. “Stanovništvo je izabralo ovu vladu i oni se ne bore protiv nje, ne svađaju se s njom, ne viču na nju”, istaknuo je. Zelenski je također kritizirao sadašnje sankcije kao slabe i neučinkovite.

Dana 24. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u televizijskom obraćanju da je kao odgovor na zahtjev čelnika republika Donbasa donio odluku o provođenju ‘posebne vojne operacije’ kako bi zaštitio ljude “koji su patili od zlostavljanja i genocid od strane kijevskog režima osam godina.” Nakon toga, SAD i njegovi saveznici najavili su uvođenje opsežnih sankcija Rusiji i pojačali isporuke oružja Kijevu.

 

Komentari

komentar





You may also like