zelenski eu parlament

Zelenski pred Europskim parlamentom: “Mi branimo vas”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je ovacije od Europskog parlamenta u Bruxellesu danas. Europarlamentarci su se nakon govora ustali te dugo i glasno pljeskali. No, Zelenski je došao s ciljem koji nije samo održati govor.

“Europo, mi se branimo od najveće protueuropske sile modernog svijeta”, rekao je. “Mi, Ukrajinci, na bojnom polju smo zajedno s vama”. Obećao je da će pobjednička Ukrajina ući u EU, prenosi Reuters.

Nakon posjeta Londonu i Parizu jučer kako bi lobirao za moderne borbene zrakoplove i projektile dugog dometa, bivši glumac koji je postao ratni vođa došao je u Bruxelles kako bi se obratio čelnicima EU i zastupnicima u Europskom parlamentu, piše ukrajinski Kyiv Post. Britanski premijer Sunak jučer je ponosno pokazao Zelenskom tenkove Challenger koje će UK poslati u Ukrajinu. Također je obećao da će njegova zemlja trenirati ukrajinske pilote, ali Sunak nije mogao obećati slanje aviona. Nakon sastanka je anonimni britanski dužnosnik rekao da neće izvoziti ništa što može ugroziti sigurnost samog Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednica parlamenta Roberta Metsola izjavila je: “Ukrajina je Europa i budućnost vaše nacije je u Europskoj uniji”. “Države moraju razmotriti brzo, kao sljedeći korak, osiguravanje sustava dugog dometa i aviona koji su vam potrebni da zaštitite slobodu koju mnogi uzimaju zdravo za gotovo”, rekla je.

Ovo je drugo putovanje Zelenskog u inozemstvo od početka rata. Prvo putovanje je bio iznenadni posjet Washingtonu u prosincu. Zelenski je prilikom tih posjeta bio dočekan kao ratni heroj.

Zapadne zemlje do sada su odbijale slanje ratnih zrakoplova ili drugog oružja koje bi moglo pogoditi teritorij duboko u Rusiji. Ali atmosfera koja okružuje putovanje Zelenskog sugerira da takvo odbijanje možda i neće dugo trajati.





Neke zemlje članice EU-a žele dati Ukrajini moralni poticaj brzim otvaranjem pregovora. Drugi su oprezniji, ističući da se budući članovi moraju suočiti s unutarnjim problemima, kao što je suzbijanje korupcije, prije nego što počnu pregovori.

Posjet Zelenskog Europi je komentirao i ruski Kremlj. “Ovo nije ništa drugo nego sve veća uključenost Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Francuske u sukob između Rusije i Ukrajine”, rekao je novinarima glasnogovornik Dmitrij Peskov. “Granica između neizravne i izravne upletenosti postupno nestaje. Može se samo izraziti žaljenje i reći da takve akcije dovode do eskalacije napetosti, produžuju sukob i čine sukob sve bolnijim za Ukrajinu”, prenosi ga TASS.

Komentari

komentar





You may also like