Zelenski: Primio sam zahtjev ministarstva vanjskih poslova da razmotrim pitanje prekida diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da razmatra prekid diplomatskih odnosa s Rusijom, optuživši je za nastavak “vojne agresije protiv Ukrajine”.

“Primio sam zahtjev ministarstva vanjskih poslova da razmotrim pitanje prekida diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Smjesta ću razmotriti to pitanje, nakon naše konferencije za novinare”, rekao je Zelenski novinarima nakon sastanka s estonskim kolegom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da ne želi prekid odnosa s Ukrajinom.

Kremlj je u utorak rekao da je “otvoren” za diplomaciju, dan nakon što je Moskva priznala proruske ukrajinske separatističke regije, što su Kijev i njegovi američki i europski saveznici oštro osudili.

“Rusija ostaje otvorena za diplomatske kontakte na svim razinama, ruska strana ima interes za to”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ističući da “kontakti na najvišoj razini, čak i oni neredoviti, moraju biti dobro pripremljeni”.

Kremlj je u utorak rekao da se nada da će rusko priznanje dviju odcijepljenih ukrajinskih regija kao neovisnih pomoći povratku mira.
Zelenskij je također zatražio da se smjesta potpuno obustave sve operacije vezane uz plinovod Sjeverni tok 2.

“Složili smo se da se zbog najnovije agresije na Ukrajinu odmah uvedu sankcije koje moraju uključivati i potpunu obustavu Sjevernoog toka 2”, rekao je Zelenski.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je u utorak prijetnju Zapada novim sankcijama protiv Moskve.

Zapad smatra Rusiju odgovornom za neuspjeh mirovnog plana za istočnu Ukrajinu, rekao je Lavrov na državnoj televiziji u utorak. Washington i Bruxelles će se smiriti tek kada “iscrpe mogućnosti za takozvano kažnjavanje Rusije”, rekao je Lavrov.

“Već prijete svim vrstama sankcija… Navikli smo se.”

Talijanski premije Mario Draghi osudio je “neprihvatljivo kršenje demokratskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, a turski predsjednik Tayyip Erdogan je također rekao da je priznanje Donjecka i Luganska od strane Moskve “neprihvatljivo”.
“Tu odluku smatramo neprihvatljivom i pozivamo uključene strane na zdrav razum i poštivanje međunarodnog prava”, rekao je Erdogan.

Erdogan, koji je početkom veljače posjetio Kijev, je više puta ponudio da bude domaćin pregovora između predsjednika Rusije i Ukrajine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak “ostale zemlje da slijede njihov primjer” i priznaju neovisnost separatističkih republika na istoku Ukrajine, tvrdeći da je to “potrebno jer je u postojećim okolnostima to jedina moguća odluka”.

Komentari

komentar

You may also like