Zelenski: Prioritet zadržati napade i pripremiti se za eventualnu protuofenzivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video obraćanju da mu je prioritet zadržati ruske napade i pripremiti se za eventualnu ukrajinsku protuofenzivu, prenosi Reuters.

“Održavanje situacije na frontu i priprema za sve neprijateljske korake eskalacije – to je prioritet za blisku budućnost”, rekao je Zelenski, uoči sigurnosnog sastanka svjetskih političkih i vojnih čelnika u Muenchenu, dok se Ukrajina pokušava braniti od žestokih ruskih raketnih napada i udara na bojišnici.

Potpomognuta desecima tisuća rezervista, Rusija je intenzivirala kopnene napade diljem južne i istočne Ukrajine, a kako se bliži prva godišnjica njezine invazije, 24. veljače, čini se da nova velika ruska ofenziva poprima oblik.

Rusija je jučer ispaljivala projektile diljem Ukrajine i pogodila njezinu najveću rafineriju nafte. Od najmanje 36 projektila koje je Rusija ispalila oko 16 je srušeno, kažu zračne snage, što je niža stopa od normalne, prenosi Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris među mnogim su najvišim dužnosnicima koji sudjeluju na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

Prošlogodišnji skup održan je uoči početka rata. Dok su se ruske trupe gomilale na granicama Ukrajine, zapadni čelnici u Meunchenu pozvali su predsjednika Vladimira Putina da ne izvrši invaziju i upozorili na strašne posljedice ako to učini.

Ove godine čelnici će se suočiti s posljedicama Putinove odluke da ignorira njihove molbe i pokrene najrazorniji rat u Europi od Drugog svjetskog rata.





Dužnosnici NATO saveza ovog su tjedna raspravljali o potrebi slanja više vojne opreme Kijevu, a UK i Poljska složile su se nakon sastanka svojih čelnika u četvrtak da potporu treba pojačati.

Američki dužnosnici savjetovali su Ukrajini da odustane od bilo kakve protuofenzive dok ne stigne nova zaliha američkog oružja i dok se ne provede obuka.

Komentari

komentar





You may also like