Zelenski priznao sve teže stanje oko Bahmuta

Nastavljaju se teške borbe na istoku Ukrajine, u regiji Donbas. One najteže definitivno se već mjesecima – od ljeta prošle godine – vode za veliki (prije rata imao je 70 000 stanovnika) i strateški važan grad Bahmut koji je cestovno i željezničko čvorište i važna točka za opskrbu grupacije ukrajinske vojske u Donbasu. S važnošću njegovog strateškog značaja se u posljednje vrijeme kalkulira (ovisno o stanju na bojištu tj. “ratnoj sreći”), ali ono oko čega se svi slažu je to da je Bahmut veliki simbol sveukupnog ukrajinskog otpora ruskoj agresiji.

Teško stanje oko Bahmuta sinoć je u svom javnom obraćanju priznao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kao i zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maylar. Rusi pak govore o tzv. potpunom operativnom okruženju Bahmuta nakon zauzimanja važnih naselja sjeverno i južno od samog grada, čime pod vatrenim nadzorom drže i posljednju prometnicu prema zapadu kojom se još mogu služiti ukrajinske snage. U samom gradu već se mjesecima vode teške ulične borbe – za svaku zgradu, svaku ulicu. Ruske snage navodno nadziru sjever, istok i jugoistok grada, ili sve istočno od rijeke Bahmut koja prolazi gradskim središtem.

Ukrajinski predsjednik Zelenski priznao je u ponedjeljak navečer da je situacija u okolici Bahmuta sve teža.

“Naravno, stalno sam u kontaktu sa zapovjedništvom… Situacija u smjeru Bakhmuta stalno postaje teža”,  kazao je u svom javnom obraćanju, snimku kojeg je objavio na svom telegram blogu i dodao kako neprijatelj sustavno razara sve što se može upotrijebiti za zaštitu naših položaja. Pri tom je ukrajinske vojnike koji sudjeluju u tom boju nazvao “pravim junacima”.

Prethodno je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Malyar izjavila na svom telegram kanalu da se situacija u kojoj se ukrajinska vojska našla na čitavoj crti fronte trenutačno može okarakterizirati kao teška. Prema njezinim riječima, ukrajinskim snagama najveće poteškoće predstavlja smjer Bahmut gdje ruske postrojbe pojačavaju intenzitet jurišnih operacija, pri čemu koriste “taktiku iscrpljivanja i potpunog uništenja”.

Zapadni izvori navode kako ukrajinske postrojbe i dalje odolijevaju ruskim napadima na bojišnicama i da obje strane pokušavaju održati svojevrsni status quo kako bi se što bolje pripremile za dugo najavljivane ofenzive i protuofenzive na istočnoj i južnoj fronti.





Ukrajinska vojna obavještajna služba navodi da će ukrajinske snage proljetnom protuofenzivom pokušati “zabiti klin” između poluotoka Krima i kopnenog „mosta“ prema Rusiji, što bi omogućilo oslobađanje okupiranih područja – uključujući Krim.

Međutim, ne vjeruju svi u takav scenarij, a najmanje Rusija koja je više puta upozorila kako je Krim spremna braniti u doslovnom smislu svim raspoloživim sredstvima.

Naravno, vidjet ćemo vrlo brzo što donosi vrijeme. Naime, brojni analitičari i na Zapadu i u Rusiji slažu se da je ovo možda i presudna godina ukrajinskog rata.





Komentari

komentar

You may also like