Zelenski: Rat protiv Ukrajine počeo je s Krimom i mora završiti s oslobađanjem Krima

U svom noćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije komentirao tko stoji iza napada na Krim, no obećao je osloboditi regiju. “Ovaj ruski rat protiv Ukrajine i protiv cijele slobodne Europe počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobođenjem. Rusija je naš poluotok, koji je uvijek bio i bit će jedno od najboljih mjesta u Europi, pretvorila u jedno od najopasnijih mjesta u Europi. Ali vratit ćemo se na ukrajinski Krim”, istaknuo je, prenosi Reuters.

Jedna je osoba poginula jučer kada su rusku zračnu bazu u blizini odmarališta na Krimskom poluotoku potresle eksplozije za koje je Moskva rekla da su detonacije uskladištenog streljiva, a ne rezultat nekog napada. Svjedoci su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija iz zračne baze Saki u blizini Novofedorivka na zapadnoj obali poluotoka, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. i upotrijebila u veljači kao jednu od lansirnih rampi za napad. Krim, odredište za odmor za mnoge Ruse, do sada je bio pošteđen bombardiranja i artiljerijske borbe koje su pretrpjela druga područja istočne i južne Ukrajine. Rusko ministarstvo obrane bilo je čvrsto pri tvrdnji da je “detonacija nekoliko skladišta zrakoplovnog streljiva” izazvala eksploziju i isprva je reklo da nitko nije ozlijeđen. Rečeno je da nije bilo napada i da nikakva zrakoplovna oprema nije oštećena. Upitan preuzima li Ukrajina odgovornost za eksplozije, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je za online televizijski kanal Dožd rekao: “Naravno da ne. Što mi imamo s tim?”.

Podoljak, koji savjetuje predsjednika Volodimira Zelenskog, sugerirao je da bi eksplozija mogla biti posljedica ruske nesposobnosti ili partizanskog napada. “Ljudi koji žive pod okupacijom shvaćaju da se okupacija bliži kraju”, rekao je. Ruska agencija RIA citirala je neimenovani izvor iz ministarstva koji je rekao da “nema znakova, dokaza ili, još manje, činjenica koje bi ukazivale na planirani napad na skladišta streljiva”. Krimsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je jedan civil ubijen, a još osam ozlijeđeno.

Komentari

komentar

You may also like