Zelenski: Rusija će morati platiti svu obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će “Rusija platiti” za invaziju na njegovu zemlju, dok ruske snage nastavljaju okruživati ​​ključne ukrajinske gradove uz podršku masivnih raketnih napada, navodi indijska televizija NDTV.

Zelenski je rekao da će raditi na obnovi Ukrajine nakon rata, ukazujući da će uslijediti faza otpora ako ruske snage uspiju u potpunosti zauzeti Ukrajinu. “Nemamo što izgubiti osim vlastite slobode”, kazao je ukrajinski predsjednik dodajući da Ukrajina svakodnevno prima zalihe oružja od svojih saveznika u svijetu.

Kako navodi američki CBS Zelenski je u četvrtak ujutro izjavio su ukrajinske snage držale svoje linije obrane tijekom još jedne noći ruskih zračnih napada.

“Toliko puta su nas htjeli uništiti. Nisu mogli. Toliko smo toga prošli! A ako netko misli da će se Ukrajinci, nakon što sve ovo prevladaju, uplašiti, slomiti ili predati – taj ne zna ništa o Ukrajini… Nemamo što izgubiti osim vlastite slobode”, izjavio je Zelenski u svojoj posljednjoj video poruci.

CBS navodi kako Bidenova administracija, iako ne želi poslati američke trupe ili zrakoplove kako bi izravno pomogla Ukrajini koja nije članica NATO-a, tu zemlju opskrbljuje s puno oružja. Američki dužnosnik potvrdio je u srijedu za CBS News da je 200 protuzračnih raketa Stinger isporučeno u Ukrajinu, a još ih je stotine poslano – sve kao dio paketa vojne potpore vrijednog 350 milijuna dolara.

No, SAD i NATO odbili su uvesti zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kao što su ukrajinski čelnici zatražili, smatrajući da je mogućnost izravne vatre između NATO-a i ruskih zrakoplova previše rizična. Dakle, Ukrajini je preostalo da izdrži razorni zračni napad Rusije. Američki veleposlanik u UN-u upozorio je u srijedu da se čini kako se Rusija “sprema povećati brutalnost svoje kampanje”.





Već je više od milijun ljudi pobjeglo iz zemlje. Ured UN-a za ljudska prava kaže da je 227 civila ubijeno, a još 525 ozlijeđeno. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju broj civilnih žrtava na preko 2.000, uključujući 21 dijete. Rusija je potvrdila vojne žrtve, rekavši da je gotovo 500 njezinih vojnika poginulo, ali Zelenski kaže da su Putinove snage izgubile više od 9.000. Ukrajina nije otkrila svoje podatke o vojnim žrtvama, navodi američki medij.

 

Komentari

komentar





You may also like