Zelenski: Rusija se sprema bombardirati Odesu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se Rusija sprema bombardirati Odesu, strateški važan lučki grad na crnomorskoj obali Ukrajine.

“Rusi su uvijek dolazili u Odesu i doživljavali su samo toplinu i velikodušnost, a što je sada? Artiljerija, bombe na Odesu. Ovo će biti ratni zločin. Ovo će biti povijesni zločin”, napisao je Zelenski u obraćanju preko Facebooka. Prebacivši se s ukrajinskog na ruski, Zelenski je apelirao na ruski narod da napravi izbor “između života i ropstva”. “Ljudi Rusije… ovo je vrijeme kada još uvijek možete pobijediti zlo”, rekao je. “Mi smo Ukrajinci. Trebamo mir. Želimo mir. A za ruske građane to nije samo borba za mir u Ukrajini, već i za vaš mir i za vašu slobodu. Nekad ste to vidjeli. Znali ste za blagostanje… Ako sada šutite i samo će vaše siromaštvo govoriti umjesto vas”, nastavio je Zelenski.

Odesa ima nešto više od milijun stanovnika. Važna je luka, prije svega za transport energenata. Osim toga, u Odesi je smještena i jedna od dvije i pomorske vojna baza ukrajinske vojske. Druga baza je manja i nalazi se u manjem gradu Berdjansku i ruska vojska je zauzela taj grad na početku invazije.

Komentari

komentar

You may also like