Zelenski: Rusija “vrlo dobro” razumije da će izgubiti rat s Ukrajinom

Rusija “vrlo dobro” shvaća da će izgubiti rat s Ukrajinom nakon uništenja brane Nova Kahovka, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Anadolu.

“Oni se boje da ćemo krenuti u protuofenzivu u ovom smjeru (Herson) i žele otežati oslobađanje naših teritorija… Oni dobro razumiju da će izgubiti ovu bitku. Prolongiraju oslobađanje naših teritorija“, rekao je Zelenski u intervjuu za njemački list Bild.

Što se tiče brane Nova Kahovka, rekao je da Kijev imao informacije da će se “nešto dogoditi”, što je podijelio sa svojim partnerima. Zelenski je nadalje rekao da Ukrajina ne može predočiti nikakve dokaze da su branu digle ruske snage jer se nalazi na teritorijima pod ruskom kontrolom. “Kakve dokaze možemo imati? Kad budemo tamo, prikupit ćemo dokaze”, rekao je. Napomenuo je kako bi se trebali uključiti međunarodni stručnjaci. Također je kritizirao UN i Crveni križ jer nisu prisutni u tom području “kako bi spasili živote” i izrazio razočaranje zbog nedostatka odgovora na upite koje je podnijela Ukrajina.

Dotaknuo se i dugoočekivane protuofenzive Ukrajine protiv Rusije, rekavši da uništenje brane ne olakšava stvari. “Ovo što se sada događa je tragedija, ekološka katastrofa i ljudska katastrofa. To nam ne pomaže u protuofenzivi. To ne čini protuofenzivu nimalo lakšom”, rekao je.

Rusija i Ukrajina u utorak su se međusobno optužile za oštećenje brane Nova Kahovka, što je dovelo do poplave susjednih naselja. Moskva je optužila Kijev da pokušava odsjeći Krim od slatke vode koju dobiva iz rezervoara Kahovka formiranog branom, dok Kijev tvrdi da Rusija pokušava usporiti očekivanu protuofenzivu.​​​​​​

‘Veliki unutarnji skandal’





Zelenski je u intervjuu ustvrdio da u Rusiji postoji “veliki unutarnji skandal” između ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i Jevgenija Prigožina, čelnika paravojne skupine Wagner.

“Postoji rat, koji oni zovu ‘specijalna vojna operacija’ i politička borba. I to vrlo ozbiljna. Između različitih vojski, državnih i privatnih”, rekao je Zelenskyy, dodavši kako misli da njegov ruski kolega Vladimir Putin zna da je to tako. Nadalje je ustvrdio da su oni bliski Putinu “izgubili povjerenje u njega” i da to utječe na rusku vojsku i druge stvari.

Negirao je da se Ukrajina bori u ruskoj oblasti Belgorod. “Mi se ne borimo na stranom teritoriju. Mi samo oslobađamo svoj teritorij… Mi smo u ratu s Ruskom Federacijom na našem teritoriju, a ne na njihovom teritoriju.” Ukrajinske oružane snage navodno su pokrenule niz napada na ruske pogranične regije u posljednjih nekoliko mjeseci, posebno Brjansk i Belgorod, koji su pogođeni bespilotnim letjelicama i topništvom, a napadale su ih i paravojne skupine.





Zelenski je također zanijekao umiješanost Ukrajine u eksplozije plinovoda Sjeverni tok prošlog rujna. “Ja sam predsjednik i shodno tome naređujem. Ukrajina nije učinila ništa slično. Nikad se ne bih tako ponašao,” rekao je.​​​​​​ Plinovodi Sjeverni tok, koji su prenosili ruski prirodni plin u sjevernu Njemačku preko Baltičkog mora, uništeni su u nizu eksplozija 26. rujna prošle godine, uzrokujući curenje u onome što su dužnosnici zemalja u regiji nazvali “vjerojatnom sabotažom”.

M. Stefanov: Kijev mora pobijediti da bi se spriječio globalni rat

 

 

Komentari

komentar

You may also like