Zelenski s Merkel i Macronom o rješenju sukoba na istoku Ukrajine

Danas predvečer održat će se sastanak predstavnika EU i Ukrajine u Kijevu i to je već 23. takav sastanak. Sudjelovat će predsjednica EU Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, prenosi Reuters.

Ipak, predsjednik Ukrajine već se sinoć čuo s njemačkom kancelarkom Merkel i francuskim predsjednikom Macronom. Naime, u tzv. “normandijskom formatu” Njemačka i Francuska medijatori su između Ukrajine i Rusije u sukobu u regiji Donbas na istoku Ukrajine. Mirovni plan dogovoren 2015. je “na ledu”, a Moskva redovito optužuje Kijev za sabotiranje njegove provedbe. Ukrajina se u istočnoj regiji Donbas bori protiv separatista koje podržava Rusija a u sukobu je, prema navodima Kijeva, poginulo od 2014. više od 14 000 ljudi.

Ukrajinska vlada tvrdi da je Zelenski zahvalio Njemačkoj i Francuskoj na nepokolebljivom stavu u potpori teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, kao i na njihovom aktivnom sudjelovanju u dosadašnjim pregovorima o normandijskom formatu. Također je izrazio nadu za isto aktivno sudjelovanje u budućnosti, prenosi Ukrinform.

Njemačka vlada objavila je da je dogovoreno da se održi sastanak ministara vanjskih poslova. Također, i Elizejska palača rekla je da bi se takav sastanak trebao održati u sljedećih nekoliko tjedana i da će se pričati o stanju na istoku Rusije.

Ipak, najvažnija vijest jest mogućnost sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u tzv. normandijskom formatu, objavio je ured predsjednika Zelenskog u Kijevu. Također, i Putin je razgovarao s Merkel i Macronom, po priopćenju Kremlja. Dogovoreno je da se dalje razmotre uvjeti za takav sastanak.

Komentari

komentar





You may also like