Zelenski smijenio tri regionalna čelnika: Guvernera Luganska, Odese i regije Hmeljnicki

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je sinoć tri regionalna guvernera, uključujući čelnika regije Lugansk na prvoj crti bojišnice. Nije naveden razlog za ove promjene koje je preko Telegrama najavio predstavnik vlade u parlamentu.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj često je bio u fokusu medija i komentirao je borbe u svojoj regiji na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Rusijom. Velika većina teritorija njegove regije je pod ruskom kontrolom. On će sada biti imenovan veleposlanikom u srednjoazijskoj državi Kazahstan. Zelenski je također smijenio guvernere regije Odesa na Crnom moru i regije Hmeljnicki na zapadu države.

Zelenski, osjetljiv na optužbe na Zapadu o raširenoj korupciji u ukrajinskom društvu, ove je godine smijenio nekoliko visokih dužnosnika. Pet regionalnih guvernera je smijenjeno ili je napustilo svoje dužnosti. Sveukupno, najmanje 15 visokih dužnosnika podnijelo je ostavku ili ih je smijenio predsjednik Zelenski tijekom rata. Ukrajina je i prije rata, prema indeksima korupcije, bila jedna od najkorumpiranijih društava u Europi. Posebno upečatljiv primjer je onaj bivšeg zamjenika Zelenskog, Kirila Timošenka, koji je u vrijeme ekstremne štednje energije tijekom ruskog raketiranja viđen kako se Kijevom vozi u luksuznom Porscheu. Dio analitičara tvrdi da “čistke” Zelenskog nisu pravi obračun s korupcijom već unutarnje političke borbe ili samo paravan Zelenskog da prikaže kako se obračunava s korupcijom kako bi stekao naklonost Zapada. No, dio ukrajinskih dužnosnika je smijenjen i jer je tajno surađivao s ruskim službama. Zašto su zbilja smijenjena tri regionalna dužnosnika sinoć, vjerojatno nitko osim Zelenskog i njegovih užih suradnika ne zna sa sigurnošću.

Korupcija u ukrajinskoj vladi: Čistke kao politički obračun, mazanje očiju ili stvarne akcije protiv krađa?

Komentari

komentar





You may also like