Zelenski traži pomoć: Može li Turska Ukrajini dati ruske PZO S-400 u zamjenu za američke avione F-35?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svojim je nedavnim izjavama molio za pomoć Ukrajini u protuzračnoj obrani s obzirom na apsolutnu dominaciju ruskih zračnih snaga tijekom invazije na njegovu zemlju. U tom se smislu prošli tjedan obratio i izraelskom parlamentu Knessetu, zatraživši isporuku čuvenog izraelskog proturaketnog sustava poznatog pod nazivom „Željezna kupola“ (za sada je po tom pitanju Zelenski od Izraela dobio „odbijenicu“ s obzirom kako židovska država, iako službeno snažno osuđuje rusku invaziju, istodobno itekako nastoji očuvati partnerske odnose i s Rusijom usprkos svim zapadnim sankcijama i potezima istog prema Moskvi, pa čak i snažnim američkim pritiscima na službeni Jeruzalem, koji se, međutim, više nastoji posvetiti posredničkoj ulozi između Kijeva i Moskve u cilju zaustavljanja rata i pronalaska diplomatskog rješenja, nešto slično kao i Turska).

Osim toga Zelenski je od NATO-a tražio i uvođenje zone zabrane letova, za što je također dobio „odbijenicu“ uz obrazloženje iz Bruxellesa i Washingtona da bi takva odluka značila “izravni rat s Rusijom”.

U ovu temu svakako spada i vijest koju je nedavno objavio američki medij Wall Street Journal (WSJ), u kojoj se govori kako bi Turska, ako Ukrajini isporuči od Rusije dobivene suvremene sustave protuzračne obrane  S-400, zauzvrat mogla biti vraćena u program proizvodnje i dobiti američke najsuvremenije zrakoplove 5. generacije F-35.

Na tu se temu osvrnuo i turski medij Haber7com, u kojem se navodi da su SAD, nakon što je Zelenski pokrenuo slična pitanja u američkom Kongresu i otvoreno zahtijevao S-300 i vojne zrakoplove, poduzele diplomatsku akciju. Prije svega oko toga da bivše zemlje Varšavskog ugovora isporuče Ukrajini svoje sustave S-300.

Turski se medij dalje detaljnije osvrće na članak Paula Kolbea iz WSJ, pod naslovom “Turske ruske rakete mogu obraniti Ukrajinu”.

U analizi američkog WSJ, piše dalje turski medij, ovo je pitanje obrađeno kao “Ukrajini treba oružje protuzračne obrane. Turska također ima jedno od njih: sustav S-400 ruske proizvodnje“.





Paul Kolbe je, stoji dalje, nastavio svoju analizu: “Što kažete na trostruku igru? SAD pomaže Turskoj da pošalje svoj S-400 u Ukrajinu, F-35 se šalju u Tursku, tako da je ovo sukob između SAD-a i Turske protiv Rusije. To pomaže obnoviti vezu (između SAD-a i Turske, op. GN.). 

Paul Kolbe trenutačno radi kao direktor obavještajnog projekta u Centru Belfer, a dugo je radio za američku obavještajnu službu CIA-u. Kolbeovi prekomorski zadaci uključivali su Sovjetski Savez, Balkan, jugoistočnu Aziju, Južnu Afriku i srednju Europu.

Kako dalje navodi turski medij, Turska ne podupire rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, predsjednik Erdoğan je u više navrata izjavio da ne želi izgubiti obje zemlje i traži da se rat okonča diplomatskim putom. Erdogan je jedini vođa koji se mnogo puta susreo i sa Zelenskim i s Putinom. Cilj mu je spojiti ih (na sastanku) u Turskoj i riješiti problem u što kraćem vremenu. Naime, Turska je postigla veliki diplomatski uspjeh sastankom ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine u Antaliji. U tom procesu, turski šef diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu, nastavio je svoje mirovne napore tako što je prvo otišao u Moskvu, a zatim u Lavov, zaključuje turski medij.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like