Zelenski tvrdi da je Macron od njega tražio da se odrekne zemlje radi mira

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od Ukrajine da se odrekne dijela svoje zemlje kako bi postigao mirovni sporazum s Rusijom, sugerirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za talijansku televiziju, izvještava Anadolu Agency.

Govoreći kasno u četvrtak za javnu radioteleviziju RAI, Zelenski je mrzovoljno odgovorio na pitanje o Macronovoj ideji da Rusiju ne treba “ponižavati” u mirovnoj nagodbi zato što bi to moglo potaknuti ogorčenje koje bi dovelo do novog rata. Njegovi su komentari emitirani na talijanskom jeziku preko prevoditelja. “Predložiti nam da odustanemo od nečega što se tiče našeg suvereniteta kako bismo spasili lice (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina, ne čini se poštenom stvari od strane nekih čelnika”, rekao je. “Nismo spremni nekome spasiti obraz plaćajući našim teritorijama, mislim da to nije pošteno”, ustrajao je ukrajinski čelnik, nazvavši prijedlog “gubljenjem vremena”.

Međutim, Zelenski je priznao da bi bilo teško istjerati Rusiju iz dijelova Ukrajine koje je kontrolirala prije rata, poput Krima i drugih istočnih teritorija. Rekao je da bi “minimalni” uvjet za početak mirovnih pregovora s Putinom bio povlačenje ruskih snaga s teritorija zauzetog posljednjih tjedana. “Naravno, oni bi, nažalost, mogli ostati na drugom okupiranom teritoriju”, dodao je.

I prije i nakon izbijanja rata 24. veljače, Macron je pokušao nekoliko posredničkih napora između Kijeva i Moskve, također djelujući kao predsjedavajući rotirajućeg predsjedništva Europskom unijom.

 

Zelenski ponovio da je spreman razgovarati s Putinom
Komentari

komentar

You may also like