Zelenski u intervjuu za BBC: Neke europske zemlje zarađuju ‘krvavi novac’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je europske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu da “zarađuju na krvi drugih ljudi”. U intervjuu za BBC, predsjednik Zelenski optužio je Njemačku i Mađarsku da blokiraju napore za embargo na prodaju energije, od čega Rusija ove godine može zaraditi do 250 milijardi funti (326 milijardi dolara).

Među ukrajinskim vodstvom sve je veća frustracija Berlinom, koji je podržao neke sankcije Rusiji, ali se do sada odupirao pozivima da podrži strože mjere u pogledu prodaje nafte.

“Neki od naših prijatelja i partnera shvaćaju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca”, rekao je Zelenski. „To pitanje opstanka“, zaključio je.

Predsjednik je također ponovio pozive na isporuku većeg broja oružja Ukrajini, rekavši da zalihe ne pristižu dovoljno brzo da odbiju napad Rusije.

“Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, neke europske zemlje – pokušavaju pomoći i pomažu”, rekao je. “Ali pomoć nam ipak treba prije, prije i brže. Ključna riječ je sada.”

Ruske su se trupe posljednjih tjedana povukle iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva, i drugih središnjih i sjevernih dijelova zemlje jer su, čini se, odustale od pokušaja da silom zauzmu cijelu Ukrajinu.





No, sada postoji strah od krvavog i dugotrajnog sukoba na istoku i jugu zemlje, budući da ruski predsjednik Vladimir Putin tamo preusmjerava svoju vojnu kampanju u nastojanju da zauzme više teritorija. Južni lučki grad Mariupolj – strateški cilj predsjednika Putina – već je razoren nakon više tjedana ruskog topničkog bombardiranja.

Predsjednik Zelenski rekao je kako misli da su deseci tisuća možda ubijeni u gradu.

“Imamo i informaciju da su, osim tih desetaka tisuća mrtvih, mnogi nestali”, rekao je. “Znamo da su im dokumenti zamijenjeni, dali su im ruske putovnice i odveli ih duboko u Rusiju – neke u logore, neke u druge gradove. Nitko ne zna što se s tim ljudima događa. Nitko ne zna koliko ih je ubijeno.”





Zelenski je rekao da su zvjerstva koja su očito počinile ruske trupe u Mariupolju i u kijevskim predgrađima Buča i Borodjanka dodatno suzila mogućnost mirovnih pregovora s Rusima.

Stotine mrtvih pronađene su u Buči otkako su ga ukrajinske snage vratile prije nešto više od tjedan dana, uključujući civile koji su pronađeni upucani u glavu s vezanim rukama na leđima, a tu je i veliki broj izvještaja o seksualnom nasilju, piše BBC.

“Buča je u procesu zatvaranja [mogućnosti mirovnih pregovora]”, rekao je predsjednik Zelenski. “Ne radi se o meni – radi se o Rusiji. Neće imati mnogo više prilika razgovarati s nama.”

Rekao je da je “doživio čitav spektar emocija” kada je prošlog tjedna posjetio Buču, ali je dan završio s “ničim osim mržnjom prema ruskoj vojsci”. Optužio je predsjednika Putina i ostatak ruske vojske “od vrha do dna” da su “ratni zločinci”.

Zelenski je branio svoje vodstvo uoči ruske invazije koja je započela u veljači, kada je njegova vlada pozvala ukrajinski narod da ostane miran. Kazao je da je vlada u pozadini radila na dogovoru oko oružja i zaliha, kao i da se usredotočila na izbjegavanje panike koja bi pokrenula navalu na banke i destabilizirala ukrajinsko gospodarstvo.

“To je bilo ono što je Rusija – i ne samo Rusija – željela, ali nismo dopustili da se to dogodi”, rekao je. “No,  nismo očekivali potpunu invaziju kada se dogodila.”

Ukrajina je sada suočena s ponovnim napadom na istoku i jugu dok Rusija pokušava otkinuti još teritorija, nakon aneksije Krima 2014. godine.

Predsjednik Zelenski rekao je da istok sada predstavlja “najtežu situaciju” za ukrajinske oružane snage, “ali ovdje su koncentrirane naše najmoćnije jedinice”.

“Mogu nas uništiti, ali mi ćemo odgovoriti; oni mogu ubiti, ali će i umrijeti”, rekao je. “Ne mogu razumjeti zbog čega – ne mogu razumjeti zašto su došli.

 

Komentari

komentar

You may also like