Zelenski: Ukrajina bi mogla preispitati svoj nuklearni status

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji da će pokrenuti konzultacije oko Budimpeštanskog memoranduma.

Ako se sastanak zemalja koje sudjeluju u Budimpeštanskom memorandumu ne održi ili Ukrajini ne daju sigurnosna jamstva, Ukrajina će dokument priznati nevažećim zajedno s točkama koje su potpisane 1994. godine, rekao je ukrajinski predsjednik. “Ministar vanjskih poslova dobio je instrukcije da sazove konzultacije. Ako se one ponovo ne održe ili se ne donesu sigurnosna jamstva za našu zemlju, Ukrajina će imati puno pravo vjerovati da Budimpeštanski memorandum ne funkcionira, a sve obveze iz 1994. će biti dovedene u pitanje”, rekao je ukrajinski predsjednik, a prenosi UAWire.

“U zamjenu za odbacivanje trećeg najvećeg nuklearnog kapaciteta u svijetu, Ukrajina je dobila sigurnosna jamstva. Mi nemamo više to oružje, ali nemamo ni sigurnosti. Nedostaje dio teritorija naše države, a što je najvažnije, milijuni naših građana napustili su zemlju. Od 2014. Ukrajina je tri puta pokušala sazvati konzultacije država potpisnica Budimpeštanskog memoranduma. Tri puta i bezuspješno. Danas će Ukrajina to učiniti četvrti put. Učinit ću to posljednji put. Inicirat ću konzultacije u okviru Budimpeštanskog memoranduma”, rekao je šef države, prenosi 112UA.

Budimpeštanski memorandum, koji su 5. prosinca 1994. potpisale UK, Rusija, SAD i Ukrajina, dao je jamstva za sigurnost i teritorijalni integritet Ukrajine u zamjenu za to da Ukrajina preda sve svoje nuklearno oružje. Prema ovom sporazumu, zemlje potpisnice obvezale su se poštivati ​​suverenitet Ukrajine i suzdržati se od upotrebe sile protiv nje. Nakon što je Rusija pripojila Krim, ukrajinske vlasti predložile su da se ovaj dokument ukine. Predsjednik Petro Porošenko je 2016. godine predložio uključivanje potpisnika Budimpeštanskog memoranduma u pregovarački proces s Rusijom. U travnju 2019. Oleksandr Turčinov, koji je u to vrijeme obnašao dužnost tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je da je “nuklearno razoružanje povijesna pogreška” Ukrajine. “Sigurnosna jamstva koja su nam dana nisu vrijedna ni papira na kojem su napisana”, rekao je Turčinov.

Komentari

komentar





You may also like