Zelenski: Ukrajina je već mogla okončati rat da je imala pristup potrebnom oružju

Ukrajina je već mogla okončati rat da je imala pristup svom potrebnom oružju, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u utorak, izvještava Anadolu Agency.

Obraćajući se svojoj zemlji u videu objavljenom na svom Telegram kanalu, Zelenski je kazao: “da smo imali pristup svom oružju koje nam je potrebno, koje imaju naši partneri i koje je usporedivo s oružjem koje koristi Ruska Federacija, već bismo okončali rat.”

Pozivajući ukrajinske partnere da isporuče streljivo i oružje, rekao je “njihova je moralna dužnost prije svega pomoći u zaštiti slobode, pomoći u spašavanju života tisuća Ukrajinaca”.

“Zato naglašavam tu jednostavnu istinu u doslovno svakom kontaktu s čelnicima demokratskog svijeta – u svim pregovorima, u svim intervjuima. Nepravedno je da je Ukrajina još uvijek prisiljena tražiti ono što njeni partneri negdje pohranjuju godinama”, dodao je.

Napomenuo je da je taktička superiornost ukrajinske vojske “prilično očigledna” te istaknuo da ukrajinske oružane snage čvrsto stoje i da cijeli narod Ukrajine hrabro brani svoju zemlju, javlja Anadolu Agency.

“U ovom će se ratu ruska vojska zauvijek upisati u svjetsku povijest kao možda najbarbarskija i najneljudskija vojska na svijetu.”





Zelenski je istaknuo da je ruska vojska namjerno ubijala ukrajinske civile, uništavala naselja i civilnu infrastrukturu te koristila sve vrste oružja, uključujući i ono koje je zabranjeno međunarodnim konvencijama, dodajući da su te akcije “potpis ruske vojske”.

Najmanje 2.104 civila je do sada ubijeno u Ukrajini, a 2862 ranjeno u ratu koji je započeo 24. veljače, prema procjenama UN-a, a vjeruje se da je stvarna brojka mnogo veća.

Više od 4,9 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od 7 milijuna interno raseljenih, priopćila je agencija UN-a za izbjeglice.





Komentari

komentar

You may also like