Zelenski: Ukrajini treba ‘moderna verzija Marshallovog plana’

Ukrajini je potreban “strateški međunarodni plan potpore” sličan povijesnom Marshallovom planu za obnovu zemlje po završetku rata, izjavio je u četvrtak predsjednik Volodimir Zelenski, izvještava Reuters.

U govoru putem video veze na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi koju su organizirale Poljska i Švedska za prikupljanje sredstava za Ukrajinu, Zelenski je istaknuo da će financijska sredstva koristiti i za potrebe društva i za obrambene potrebe zemlje. “Za povratak u siguran život, modernizaciju i društveni razvoj potrebni su novac, tehnologija, stručnost i prilike za rast”, istaknuo je i dodao da će to biti “ulaganje u stabilnost cijele srednje i istočne Europe. Tako da agresor zna da neće slomiti moć Europe i svih slobodnih naroda. I da će sve što je ratom porušeno biti obnovljeno na visokoj razini”, rekao je. “Već pripremamo ambiciozan plan za obnovu Ukrajine nakon rata i potreban nam je strateški plan međunarodne potpore koji će biti moderna verzija povijesnog Marshallovog plana.”

Marshallov plan, službeno nazvan Plan europske obnove, bio je službeni plan SAD-a o obnovi poslijeratne Europe i suzbijanju utjecaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata. Pod pokroviteljstvom SAD-a osmišljen je za rehabilitaciju gospodarstava 17 zemalja zapadne i južne Europe.

Navodeći da bi civilne i odgovorne države trebale štititi ratom razorene regije i gospodarske sektore Ukrajine, Zelenski je rekao da “takav projekt zaštite može predstavljati povijesni primjer interakcije i partnerstva između slobodnih i demokratskih država svijeta”.

Više od 6 milijardi eura obećano je u četvrtak za Ukrajinu na donatorskoj konferenciji. Europska unija dodijelila je 1,5 milijardi eura vojne potpore Ukrajini i mobilizirala više od 4 milijarde eura  makrofinancijske pomoći, humanitarne pomoći i potpore zemljama EU-a koje ugošćuju izbjeglice iz Ukrajine od početka rata u veljači.

Osim toga, Europska unije usvojila je pet paketa sankcija usmjerenih na pojedince, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, oligarhe i vojne časnike, kao i zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza ugljena te isključivanje ruskih i bjeloruskih banaka iz globalnog financijskog sustava SWIFT.
Komentari

komentar

You may also like