Zelenskij: Rusija i dalje šalje svoje ljude u smrt

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da ne vidi spremnost Rusije na pregovore o okončanju rata u njegovoj zemlji, prenosi dpa.

Rusija i dalje šalje desetke tisuća ljudi u borbu, a oni koji žele pregovarati neće dopustiti da oni umiru u “mašini za mljevenje mesa”, kazao je Zelenskij u dnevnoj video poruci iz Kijeva

“Mi smo spremni za mir, pošten i pravedan mir. To smo rekli mnogo puta”, kazao je Zelenskij i dodao da Rusija, iznad svega, mora poštivati ukrajinske granice i njezin teritorijalni integritet. Istina je, kazao je Zelenskij, da je Rusija proglasila kraj mobilizacije rezervista, ali u stvarnosti nastavlja skupljati ljude u svojim regijama i u našim podurčjima koje ima pod okupacijom “i puštati ih da umiru”. Zelenskij, ustvrdivši da Ukrajina drži svoje položaje u Donbasu, zatražio je da Moskva kazni ratne zločince i Ukrajini plati ratnu odštetu.

Evakuacija Hersona

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je u petak podržao evakuaciju civila iz dijelova ukrajinske južne regije Herson, što je najnoviji znak povlačenja Rusije iz jednog od najaktivnijih područja u Ukrajini.

“Sada, naravno, one koji žive u Hersonu treba maknuti iz zone najopasnijih akcija, jer civilno stanovništvo ne bi trebalo patiti”, rekao je Putin prokremaljskim aktivistima na obilježavanju ruskog Dana nacionalnog jedinstva.





Moskva je već prevozila ljude iz područja koje kontrolira u Hersonu na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, a ovaj je tjedan objavila da će zona evakuacije također uključivati ​​tampon područje od 15 km na istočnoj obali. No čini se da su ti komentari prvi put da je Putin osobno podržao evakuacije. Rusija tvrdi da je odvela stanovnike na sigurno od puta ukrajinskog napredovanja. Kijev kaže da su mjere uključivale prisilne deportacije civila, ratni zločin, što Rusija negira.

Putinovi komentari došli su usred znakova da bi se Rusija mogla spremati napustiti svoje vojno uporište na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, uključujući glavni regionalni grad Herson – potencijalno jedno od najvećih ruskih utočišta u ratu.

Kijev tvrdi da je navodno rusko povlačenje iz Hersona vjerojatno zamka





 

Komentari

komentar

You may also like