Zelenskij: Ruski okupatori “teroriziraju i ubijaju civile”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za teroriziranje i ubijanje civila nakon zračnih napada na ukrajinske gradove u utorak, javlja Reuters.

Kazao je da je jedna osoba ubijena u raketnom napadu na stambenu zgradu u južnom gradu Mikolajivu. “Ukrajina je pod paljbom okupatora. Oni nastavljaju raditi ono što znaju najbolje – terorizirati i ubijati civile”, napisao je Zelenskij na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka. “Teroristička država ovakvim postupcima neće ništa promijeniti. Samo će potvrditi svoju destruktivnu i ubilačku narav za što će sigurno odgovarati”, dodao je.

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u Mikolajivu, u jednoj od tri eksplozije u ukrajinskom lučkom gradu rano ujutro u utorak, kazao je svjedok za Reuters. Projektil je u potpunosti uništio jedno krilo zgrade u središtu grada, ostavivši za sobom golemi krater. Vatrogasna ekipa izvukla je tijelo muškarca iz ruševina, rekao je svjedok. Stanari su se sklonili u podrum nakon udara projektila. Jedan stanovnik je rekao da je stradali muškarac bio u podrumu krila koje se srušilo nakon što ga je pogodio projektil. Općinski dužnosnik identificirao je projektil kao S300.

Sjeverni grad Žitomir ostao je bez vode i električne energije nakon ruskih zračnih napada u utorak ujutro, rekao je gradonačelnik. “Trenutačno nema svjetla ni vode u gradu. Bolnice su na rezervnim (energetskim) zalihama”, napisao je u utorak gradonačelnik Sergij Suhomlin na Facebooku. Prije ruske invazije na Ukrajinu, Žitomir je imao 260 000 stanovnika. Reutersovi svjedoci rekli su da su se eksplozije čule u Kijevu i da se dim uzdizao iz sjevernog dijela glavnog grada Ukrajine. Savjetnik ukrajinskog predsjednika kazao je da je pogođen “energetski objekt” u Kijevu.

Istovremeno, Rusija je priopćila da su njezine snage napale vojnu i energetsku infrastrukturu u Ukrajini, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su napadi izvedeni visokopreciznim oružjem dugog dometa iz zraka i mora. Mete su bile “vojno zapovjedništvo i energetska infrastruktura Ukrajine, kao i arsenali sa streljivom i oružjem strane proizvodnje”, dodaje se u priopćenju. “Pogođeni su ciljani objekti”, navelo je rusko ministarstvo. Rusija proteklih dana, nakon što je pretrpjela niz poraza na bojišnici u rujnu, izvodi napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući energetska postrojenja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije je rekao da je Rusija uništila 30 posto ukrajinskih elektrana i prozvao je za “terorističke napade”.





Medij: Uništen glavni dispečerski elektroenergetski centar Ukrajine

Komentari

komentar





You may also like