Zelenskij situaciju na ukrajinskoj fronti nazvao ‘izuzetno akutnom’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u petak da je situacija na fronti i dalje “izuzetno akutna“, posebice u istočnoj regiji Donecka gdje Rusija pojačava ofenzivu, prenosi Reuters.

Zelenskij je izvijestio o velikim bitkama za Vuhledar, jugozapadno od Donecka, i Bahmut, na sjeveroistoku. Bahmut je većim dijelom uništen višestrukim ruskim napadima.

“Okupatori ne jurišaju samo na naše položaje, oni smišljeno i metodično uništavaju gradove i sela oko sebe, topništvom, zračnim napadima, projektilima”, poručio je Zelenskij u večernjem video obraćanju. “Ruskoj vojsci ne fali ubojnih sredstava i može se zaustaviti samo silom.”

Područje oko Bahmuta, s prijeratnim stanovništvom od 70.000, poprište je nekih od najbrutalnijih borbi u 11-mjesečnom ratu. Grad ima simboličku važnost i za Rusiju i za Ukrajinu, iako zapadni vojni analitičari kažu da nema veliki strateški značaj.

Ukrajini obećan ukupno 321 teški tenk

Ukrajini je nekoliko zemalja obećalo ukupno 321 teški tenk, rekao je u petak ukrajinski veleposlanik u Francuskoj na televiziji BFM.





“Od danas su brojne zemlje službeno potvrdile svoj dogovor o isporuci 321 teškog tenka Ukrajini”, rekao je Vadym Omelchenko, ukrajinski veleposlanik u Francuskoj, u intervjuu za francusku TV postaju BFM. “Uvjeti isporuke razlikuju se za svaki slučaj i potrebna nam je ova pomoć što je prije moguće”, dodao je. Omelchenko nije dao analizu broja tenkova po zemlji.

U četvrtak je nekoliko zapadnih zemalja predvođenih Njemačkom i Sjedinjenim Američkim Državama objavilo da će poslati tenkove u Ukrajinu.

Ruska vojska tvrdi da napreduje u regiji Zaporožje i južnom Donjecku






Komentari

komentar

You may also like