Zelenskij vjeruje da Putin neće posegnuti za nuklearnim oružjem

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u srijedu u govoru na DealBook samitu New York Timesa da ne vjeruje da će se ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti za uporabu nuklearnog oružja, prenosi Baha News.

“Putin je jako ovisan o narodu Rusije i želi ostati živ pa ne mislim da će upotrijebiti nuklearno oružje”, rekao je Zelenskij. Ipak, šef Ukrajine je naglasio da Moskva nastavlja koristiti “tradicionalno oružje”, uz “mučenje i silovanje”.

Prethodno je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao nuklearne sile da se ne upuštaju u nikakve vojne sukobe, čak ni one koji uključuju korištenje konvencionalnog oružja, jer bi eskalacija mogla postati nekontrolirana. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je u srijedu, tijekom sastanka sa sudionicima znanstvenog i obrazovnog programa Dijalog za budućnost, da nuklearne sile moraju izbjegavati bilo kakve vojne sukobe, čak i “konvencionalnim naoružanjem”. “Eskalacija može postati nekontrolirana”, istaknuo je Lavrov. Ministar vanjskih poslova je nadalje izjavio da je Ukrajina “doslovno tjerana da nastavi rat koji Zapad vodi protiv Ruske Federacije”.

Ranije su moskovski dužnosnici optužili Europsku uniju da se previše prilagođava politici Sjedinjenih Američkih Država, dodajući također da je NATO-ov program “demonizirati Rusiju”.

Medvedev: SAD uvijek napušta svoje prijatelje, Ukrajina će doživjeti istu sudbinu

Komentari

komentar

You may also like